Zien we binnenkort weer zo'n pitch invasion op Elland Road..?

Club bezig aan een sterke seizoensstart

Na heel wat tropenjaren in de Football League, lijkt dit seizoen de wederopstanding van Leeds United te zijn ingezet. De club staat na 16 wedstrijden op een keurige zesde plaats, een plek die aan het einde van de competitie toegang geeft tot de play-offs. 

Leeds United speelde de laatste jaren geen rol van betekenis in de Championship en bungelde voornamelijk aan de onderkant. Zo’n 14 jaar geleden speelde de club zelfs Champions League voetbal, maar na de degradatie naar de Championship in 2004 is het bergafwaarts gegaan met de club.

Leeds United

Ook op bestuurlijk vlak is het al tijden onrustig, zeker sinds de komst van eigenaar Massimo Celino. Prestaties blijven uit en trainers komen en gaan. Nu lijkt de club de juiste weg ingeslagen te zijn onder Garry Monk, voormalig trainer van Swansea City. Horen we het ‘Marching on together’ binnenkort weer in de Premier League, of is de opleving van de ‘Sleeping Giant’ van korte duur? We vroegen het aan Andrew Dalton, Leeds-watcher, werkzaam voor Radio Yorkshire, en volgens zijn Twitter-biografie kent hij elke wedstrijd van Leeds sinds 1990 op volgorde uit z’n hoofd.

“Na de nederlaag op Elland Road tegen Huddersfield Town (0-1), afgelopen september, dacht ik dat het opnieuw een lang seizoen zou gaan worden. Sinds die wedstrijd lijken Monk en zijn assistenten Clotet en Beattie de boel goed op de rit te hebben gekregen.”

Waar ligt de kracht van dit Leeds United ten opzichte van de laatste seizoenen?

“Met Eunan O’Kane en Pontus Jansson (zie onderstaande afbeelding) in de as van het veld staat er een goede basis. De ervaren doelman Robert Green is een betrouwbare sluitpost en voorin loopt Chris Wood 1 op 2 (8 uit 16). De spits ligt zodoende op koers om de eerste speler sinds Lee Chapman (1990/1991) te worden die er 30 in een seizoen inlegt. Daarbij komt ook nog dat er achterin weinig wordt weggegeven. In 9 van de laatste 10 competitiewedstrijden werd er niet meer dan 1 doelpunt geïncasseerd. 

Leeds beschikt daarnaast ook nog over een talentvolle bank. Ronaldo Vieira  lijkt zich tot een prima speler te ontwikkelen, en legde tot tweemaal toe Norwich over de knie. Eerst schoot hij de beslissende penalty tegen de touwen in de League Cup (video), om vervolgens in een ware thriller de 2-3 te scoren in de competitie. Ook met Kemar Roofe, vorig jaar topscoorder in League Two, heeft Monk aanvallend gevaar achter de hand.Vooralsnog lijkt alles op z’n plek te vallen dit seizoen, maar het seizoen is nog lang.”

https://www.youtube.com/watch?v=euIZT1AhpaM

Volgens Andrew Dalton zal er veel afhangen van de komende transferperiode;

Pontus Jansson (onderstaande afbeelding)  is gehuurd Torino en er schijnt vanuit de Premier League interesse te zijn (Watford). Ondanks dat Leeds een optie tot koop heeft, is het de vraag of ze de Zweed kunnen behouden. Het zal erg veel schelen als we met een speler als Jansson het seizoen kunnen afmaken. In deze samenstelling, mits iedereen fit blijft, kunnen er mooie dingen gebeuren.”

Afbeeldingsresultaat voor pontus jansson

Zonder al te optimistisch te zijn, denkt Andrew dat een plek bij de eerste 6 haalbaar moet zijn.

“Veel zal afhangen van de komende vier wedstrijden. We spelen achtereenvolgens tegen Newcastle (T), Rotherham (U), Aston Villa (T) en Brighton (U). Als we deze wedstrijden goed doorkomen en we staan nog steeds in de top-6, gaan we de play-offs halen!” 

LAAT EEN REACTIE ACHTER