Het Pirelli Stadium, de thuishaven van Burton Albion

Door Nort van Schayik – Clubwatcher Burton Albion

Burton Albion is de kleine grote onbekende in de Championship. Afgelopen seizoen debuteerde de club op het 2e niveau van Engeland en leverde direct een wereldprestatie. Alle kenners waren eensgezind: Burton’s avontuur zou slechts één seizoen duren. Niets was minder waar en twee wedstrijden voor het einde was de club zeker van lijfsbehoud.

Fans van andere clubs vinden Burton eigenlijk maar niks. Te weinig supporters, te klein stadion en er is weinig te beleven. Het zijn niet de ideale ingrediënten voor een geslaagde awayday. Toch verdient Burton veel meer respect dan dat het nu krijgt. De veredelde dorpsclub zou juist als voorbeeld moeten gelden voor andere clubs.

In Burton heerst niet de waan van de dag en dat zie je overal terug. De voorzitter en tevens grootaandeelhouder, zwaait al sinds de jaren ’80 de scepter. Destijds was de club nog actief op het 6e niveau. Sinds het millennium heeft de club elk seizoen een stapje vooruit gemaakt. In 2005 werd misschien wel de grootste gezet, met de bouw van een nieuw stadion.

Met het stadion als basis volgde een voetbalvisie waarmee Burton een stabiele club in de Football League werd. Promotie naar League One was mooi meegenomen, maar niemand kon vermoeden dat ze 12 maanden later opnieuw een promotiefeest konden vieren. Een plotselinge promotie naar de Championship en daarbij een grote zak geld, zou het hoofd van veel voorzitters op hol hebben laten slaan.

Bij Ben Robinson gebeurde dat niet. Tien spelers werden er gehaald en voor slechts twee spelers werd een transfersom, van in totaal £350.000, betaald. Een clubrecord, zeker gezien er nooit meer dan £20.000 voor een speler was betaald. Toch valt het in het niet wat andere clubs spendeerden. Ter vergelijking; Aston Villa haalde voor bijna £90m aan spelers, maar ook clubs als Bristol City (£11m) trokken de portemonnee flink.

Met een bijna voltallige Engelse selectie (18/24) verraste Burton dus vriend en vijand en bleef het in de Championship. Voor komend seizoen heeft trainer Nigel Clough opnieuw de bijna onmogelijke taak om Burton voor degradatie te behoeden. De visie daarin blijft niet onveranderd, het halen van ervaren en bovendien gratis krachten heeft de prioriteit.

Toch is opnieuw het transferrecord gebroken, ditmaal voor de Noord-Ierse spits Liam Boyce van Ross County. Een exact transferbedrag is niet bekend gemaakt, maar ligt volgens bronnen tussen de £500.000 – £1.000.000. Niet slecht voor dé topscorer van de Schotse Premier League. De spits moet voor de doelpunten zorgen, die ze uiteindelijk opnieuw in de Championship houdt.

De man die Burton dit seizoen aan doelpunten moet helpen; Liam Boyce

In Burton gelooft men dat ze opnieuw de ‘battle of relegation’ kunnen overwinnen en het sprookje voort kunnen zetten, al weten ze dat het een lang seizoen zal worden waar elk puntje als een overwinning gevierd zal worden. De bookies zijn echter niet overtuigd en voor hun is Burton nog steeds kleinduimpje in de grote mensenwereld. Voor elke ingezette Pond krijg je er 2,5 terug als ze degraderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER