Pelle Clement in actie tegen Millwall (26-09-2017, 2-1)
Na 10 jaar in de jeugdopleiding bij Ajax maakte Pelle Clement vorig jaar (26 oktober 2016) zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Ondanks dat zijn droom daarmee in vervulling ging, koos Clement afgelopen zomer toch voor een overstap naar Reading. We spraken met Clement over zijn transfer, zijn eerste periode bij de Championship-club en zijn toekomstplannen.

Debuut Ajax
Jaap Stam werkte bij (Jong) Ajax met de 21-jarige Clement en wilde hem vorig seizoen al naar Engeland halen. “Er was sprake van interesse, maar er waren nooit concrete aanbiedingen aan de orde gekomen. Ik had een goed half seizoen achter de rug bij Ajax, en Peter Bosz sprak veel vertrouwen in me uit. Binnen een maand debuteerde ik in de KNVB beker (Kozakken Boys), Eredivisie (N.E.C.) en Europa League (Panathinaikos). Vervolgens ging ik met Ajax op trainingskamp naar de Algarve waar bij mij een liesbreuk aan het licht kwam. Na mijn herstel heb ik geen minuten meer gemaakt in het eerste”.

Pelle Clement tijdens zijn Europa League debuut voor Ajax

Vertrek Peter Bosz
Aan het einde van het seizoen werd duidelijk dat Peter Bosz vertrok. De man die Clement liet debuteren ging aan de slag bij Borussia Dortmund. “Bosz sprak veel vertrouwen in me uit, iets wat ik van Keizer nog moest afwachten. Ik wist dat ik jongens als Younes voor me had, en dat de kans op speeltijd klein zou zijn. Ik wilde graag minuten maken en niet het hele seizoen wachten op die ene kans.”

Reading klopt opnieuw aan
Voor Clement werd het duidelijk dat er een andere oplossing moest komen om aan spelen toe te komen. Een verhuurperiode behoorde tot de opties, toen plots Reading weer aan de Amsterdammer trok; “Een tweede kans liet ik niet aan me voorbij gaan. Het is natuurlijk fantastisch om in Engeland te mogen spelen, en je weet nooit of deze ‘trein’ nog eens voorbij komt. Daarnaast had ik alle vertrouwen in Jaap Stam, de man waarmee ik al zeer fijn had gewerkt bij Jong Ajax”.

Beginperiode Reading
Op 28 juni 2017 tekende Clement een contract tot 2020 bij Reading, waar hij naast Stam als trainer ook Roy Beerens, Joey van den Berg en Leandro Bacuna als teamgenoten kreeg. “ Je komt in een andere wereld terecht. Het soort voetbal is ook wel anders. Ik was onder de indruk van de nieuwe (Engelse) omgeving, maar als je eenmaal op het trainingsveld staat voel je je al snel thuis. Het is een hechte groep waar ik me direct op me gemak voelde”.

“De eerste 4 wedstrijden van de competitie maakte ik meteen minuten. Ik speelde wedstrijden met goede momenten aan de bal maar ook mindere momenten zonder bal. Na deze reeks heb ik een aantal wedstrijden op de reservebank gezeten. Je moet gelijk vol aan de bak, en aangezien er nog een aantal versterkingen bij kwamen, moest ik een pas op de plaats maken”.

Op dit moment moet Clement het met invalbeurten doen, iets wat hij niet als een terugval ziet; “ Ik ben na Tennai Watson (20) de jongste speler in de selectie, dus ik kan mezelf hier nog uitstekend ontwikkelen. Het was vooraf ook de bedoeling om het een proces te laten zijn. De stap van (Jong) Ajax, waar je op techniek ver komt, is nogal een groot verschil met de fysieke Championship. Desondanks heeft de trainer vertrouwen in me, en blijf ik hard werken om weer bij de eerste 11 te komen.

Daarnaast ben ik op verschillende posities gebruikt, waar anderen zich richten op 1 specifieke positie. Ik kan op meerdere plekken uit de verf, en daardoor heeft de trainer meer mogelijkheden met me maar is het voor mezelf soms lastig om ergens vast op te concentreren en je eigen plek te krijgen’’.

Valse start
Vorig seizoen strandde Reading in de play-off finale voor een plek naar de Premier League, terwijl de start nu een stuk minder belovend is. The Royals wisten onlangs 5 wedstrijden op rij niet te winnen en staan na 12 wedstrijden op plek 19. “Het is inderdaad niet de start waar we op hadden gehoopt. Waar vorig seizoen de bal net goed viel, lijken we nu op wat meer pech te stuiten. Daarnaast geloof ik ook dat de concurrentie meer rekening houd met Reading ten opzichte van vorig seizoen. We hebben nog steeds een ijzersterke selectie, en als het een paar keer net even de andere kant op valt, geloof ik dat we weer naar boven kunnen kijken”.

Doelstelling ongewijzigd
Op de vraag of Reading de doelstellingen heeft moeten bijschaven is Clement duidelijk; “De doelstelling blijft hetzelfde, we gaan nog altijd voor promotie. De competitie is lang, en je ziet dat iedereen van elkaar kan winnen. Afgelopen week wonnen we op bezoek bij Leeds United (0-1), in mijn ogen 1 van de titelkandidaten. Ik geloof dat we met Reading bij de beste teams uit de Championship horen”.

Genieten van Elland Road
Clement geniet van de Championship, en zeker van de sfeer en de stadions; “Afgelopen week zat ik op de bank tegen Leeds United, en dan krijg je veel mee van de sfeer in het stadion. Leeds heeft een geweldige achterban en dat is fantastisch om te zien. Als je in het veld staat focus je je meer op wat er binnen de lijnen gebeurd, maar in de dug-out kijk je ook wat meer om je heen. De mensen, het stadion, de sfeer, dat zie je niet overal in Nederland”.

Persoonlijke doelstellingen
Clement hoopt ooit in de Premier League te kunnen schitteren, maar is ook realistisch. “Het is nu niet aan de orde, ik wil me voorlopig ontwikkelen bij Reading. Ik kan nog veel leren en Reading is daarvoor een uitstekende club. Natuurlijk wil ik in de Premier League voetballen, maar ik wil hier eerst een vaste waarde zijn. Wellicht is een combinatie van beide een mooie optie; Met Reading naar de Premier League”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER