Kelle Roos (Derby County)

Championship-Nieuws zoekt contact met Nederlanders die onder contract staan bij clubs uit de Championship. Vandaag spreken we met doelman Kelle Roos. In 2005 maakte Kelle Roos de overstap van Quick 1888 naar de jeugd van PSV. Vervolgens kwam de doelman uit voor de beloften elftallen van Willem II en N.E.C. In het seizoen 2013/2014 vertrok Roos naar Engeland om het doel te verdedigen van Nuneaton Town, op dat moment uitkomend in de Conference Premier. Daar wist hij zich al na een aantal wedstrijden in de kijker te spelen bij een groot aantal Engelse clubs, waaronder Liverpool. De doelman koos voor Derby County en tekende hier op 23 januari 2014 een contract voor 3 jaar.

De redactie van Championship-Nieuws zocht de 23-jarige doelman op, en stelde hem een aantal vragen over het leven in Engeland, zijn bevindingen bij Derby County en zijn ambities.

Hoe bevalt het leven in Engeland?
Engeland is een fantastisch land voor een voetballer. Alles ademt hier voetbal, en het leven in Derby is uitstekend. Ik woon in een appartement, midden in de stad, en een minuut of 10 rijden van de Moor farm, het trainingscomplex. Ons stadion, het Ipro Stadium, ligt ook op zo’n 10 minuten rijden van mijn huis. Elke dag staat hier in het teken van het voetbal. We reizen veel en ver, en spelen meestal twee wedstrijden per week. Toch is het reizen en het trainen niet het zwaarst, daar doe je het voor als voetballer. Maar ik heb altijd meer moeite met de hersteltijd. Je moet ook veel rusten en eerlijk is eerlijk, dat is soms gewoon saai. Gelukkig heb ik een uitstekend contact met mijn teamgenoten en spreken we regelmatig af. Uitgaan is vrijwel niet te doen met dit schema dus dit beperkt zich meestal tot de vakanties.

Was het moeilijk om het leven in Nederland achter te laten voor een carrière in Engeland?
Ik heb een paar goede en trouwe vrienden en vriendinnen, die komen soms over of ik zoek ze op als ik een paar dagen vrij ben. Mijn familie komt regelmatig naar Engeland en via Facetime kun je gelukkig elke dag met elkaar spreken. Hoe leuk Engeland ook is om te wonen, en hoe fantastisch de Derby-spelers en fans ook zijn, Nederland blijft toch mijn thuis.

Er waren een aantal clubs in je geïnteresseerd. Waarom heb je gekozen voor Derby County, en wat is het voor een club?
Derby was een bewuste keus. Er waren allerlei clubs geïnteresseerd, waaronder ook een paar Premier League clubs. Desondanks plan ik mijn carrière bewust. Tot nu toe krijg ik niets voor niets, maar dat heeft als voordeel dat dingen me niet overkomen. Keuzes maak ik bewust. Derby is een fantastische club, met een enorme trouwe aanhang. In Nederland zou Derby de 4de club zijn als het gaat om budget en toeschouwersaantallen. Alleen Ajax, PSV en Feyenoord zijn groter. De faciliteiten zijn geweldig en hierin wordt nog steeds geïnvesteerd. Deze zomer wordt er bijvoorbeeld een nieuw Hydro trainingscentrum, en een exacte kopie van het hoofdveld gerealiseerd.

Kelle Roos Met welke verwachtingen ging je naar Derby?
De technische mensen van Derby wilde me heel graag hebben. Er zijn duidelijke afspraken met me gemaakt, bijvoorbeeld over ontwikkelingstijd en doelstellingen. Tot nu toe lig ik op schema, al werd ik aan het eind van vorig seizoen wel ongeduldig. Ik heb een zeer ervaren en hooggewaardeerde collega keeper (Lee Grant) en ik wist dat het niet eenvoudig was om hem te passeren. Ik durf nu wel te zeggen dat hij mijn adem begint te voelen.

Naast mijn wedstrijden bij Jong Derby, heb ik een aantal oefenwedstrijden en 5 bekerwedstrijden (3 clean sheets en 4 overwinningen) voor het eerste gespeeld. Minder dan ik zou willen natuurlijk, maar als ik terugkijk op de laatste anderhalf jaar heb ik waarschijnlijk al meer meegemaakt dan een gemiddelde profvoetballer. Tijdens mijn stage bij Liverpool heb ik getraind met spelers als Luis Suarez en Steven Gerrard. In de voorbereiding bij Derby keepte ik tegen Zenith Sint Petersburg met daarin o.a. Arsjavin en Axel Witsel. Tevens stopte ik in die wedstrijd een penalty. Daarnaast speelde ik op Craven Cottage (misschien wel het mooiste stadion dat ik ken) tegen Fulham en heb ik op Wembley gestaan. En natuurlijk elke week een vol Ipro Stadium met 30 duizend hele loyale fans.

Steve McClaren haalde jou naar Derby County, maar is inmiddels niet meer aan het roer. Hoe kijk je hier tegenaan, en heeft dit consequenties voor de afspraken die met jou zijn gemaakt?
Dit is voor een journalist natuurlijk een interessante vraag, maar voor mij  eigenlijk niet. Het is naar mijn idee belangrijk dat je je positie weet in het voetbal, en dat je uitgaat van je eigen kracht. Dat voorkomt heel veel teleurstellingen. Ik heb een goede samenwerking gehad met McClaren, en hij heeft niet onder stoelen of banken gestoken dat hij het in mij zag zitten. Toch koos hij ook voor ervaring toen het spannend werd. Derby wil naar de Premier League en zoals jullie weten is het verschil in budget dan minimaal 200 miljoen euro. Wat ik wil zeggen is afspraken of niet, het belang van mij is volledig ondergeschikt aan het club belang, zolang ik nog geen 200 miljoen euro waard ben, haha. Nu gaan we aan de slag met Paul Clement , ook een topcoach denk ik. Wel denk ik dat alles anders zal worden dan afgelopen seizoen, en dat is ook zoals het voetbal in elkaar steekt.

Roos 1Je hebt nog een contract tot volgend seizoen. Waar liggen je ambities, en laat Derby al doorschemeren of ze verder met je willen?
Mijn contract loopt nog een seizoen door, maar inmiddels heeft Derby aangegeven interesse te hebben in contractverlenging. Voor mij geldt dat ik bij Derby wil slagen, en met deze club naar de Premier League wil. Wat dat betreft hebben we dezelfde ambitie. Mijn eerste doel is uiteraard om basisspeler te worden bij Derby, en vervolgens in de Premier League te keepen. Voor mij is Engeland het mooiste land om te voetballen, maar ik weet inmiddels dat niets in de voetballerij zeker is. Leven in het nu, en de focus op elke dag verbeteren, dat is wat telt. Op dit moment geniet ik nog even van mijn vakantie maar over een paar weken gaat de focus op het nieuwe seizoen. Een nieuwe manager en een aantal nieuwe spelers. Daarnaast weet ik niet wat er met Eric Steele (keeperstrainer) gebeurt. Dus alles ligt nog open.

De laatste week van juli is onze voorbereiding in Nederland, met wedstrijden tegen PEC Zwolle en FC Utrecht, dus daar verheug ik me erg op. Voor mij zijn dit fantastische clubs, dus dan hoop ik onder de lat te staan.

(Kelle Roos heeft een gesigneerd shirt beschikbaar gesteld voor onze lezers. Like onze Facebookpagina, of volg ons op Twitter, en maak kans op zijn shirt!)

LAAT EEN REACTIE ACHTER