Zaterdag 4 augustus 15:05 uur. Het seizoen is vijf minuten jong en het aangekondigde ‘New Era’ van Ipswich Town schiet uit de startblokken als Gwion Edwards met het hoofd afrond na een prachtige aanval. 1-0. Nieuwe trainer Paul Hurst is zojuist als een keizer welkom geheten op zonovergoten en goed gevuld Portman Road. In een live uitzending op Sky heeft ex trainer McCarthy hartmassage nodig om niet uit zijn stoel te vallen van afgunst. Tranen van geluk rollen over de wangen van de Town supporters. Het leven was nog nooit zo mooi in Ipswich.

DOOR ITFC NEDERLAND – CLUBWATCHER IPSWICH TOWN
Dinsdag 2 oktober 20.01 uur. En kwartier geleden trapte Ipswich af tegen Middlesbrough maar de wedstrijd zit er al lang en breed op. 0-2. De twaalfde poging van Hurst om de eerste officiële wedstrijd met Ipswich Town te winnen gaat in lelijkheid stranden. Het weer is pet. Tussen de blauwe stoelen zit hier en daar een toeschouwer verstopt. De geruchten over gedonder achter de schermen gaan sneller door het stadion dan de bal. Minder dan twee maanden na de start van ‘The New Era’ moet zelfs de grootste optimist opzoek naar flinterdunne strohalmen. Ipswich Town staat laatste.

Liters smeerolie zijn nodig om de start van Hurst als manager van Ipswich Town stroef te kunnen noemen. Het positivisme van velen – mij inclusief – lijkt voorlopig nergens op gebaseerd. Het elftal vol met League One & Two talenten is bij elke tegenslag volledig van slag. In Ipswich is aan veel dingen een gebrek de laatste jaren maar de tegenslagen fabriek levert middels in een continue 5 ploegen rooster het ene naar het andere huzarenstukje af. Twee van de vier spitsen zijn alweer langdurig uitgeschakeld, sterkhouder Emyr Huws is met geen przewalski paard het veld op te krijgen, spelers krijgen rode kaarten wegens te hard niezen en schiet een bal richting het Ipswich doel en hij klutst via de vlees beitel van Nsiala een hoek in.

Het zit Paul Hurst voorlopig niet mee. Tot dinsdagavond werd Town niet overklast. De meeste gelijkspelen – zes – hadden met een klein dosis fortuin drie punters kunnen worden. In vier van de vijf verliespartijen was een punt te billijken geweest. Verwacht steunpilaren Bialkowski & Chambers laten Hurst met Sunday League achtig gestuntel in de steek. De grootste zorg lijkt echter dat Paul Hurst bezig is een Gert-Jan Verbeekje te pullen. In de voorbeschouwing van de onvolprezen Championship Nieuws Seizoengids schreef ik dat de olifant in de porseleinkast bang opzij springt als Hurst voorbij wandelt. Zo’n aanpak werkt enkel als er resultaten geboekt worden.

Door de bocht genomen goed ingevoerde bronnen beweren dat er achter de schermen veel frictie is. Met name assistent Chris Doig lijkt weinig tactvol als het op corrigeren aankomt. Hurst heeft hoog spel gespeeld door publiekslieveling en drievoudig Player of the Year Bialkowski te passeren voor de derby tegen Norwich. Dat lijkt zich te wreken. De angst dat de ‘be carefull what you wish for’ McCarthy adepten gelijk gaan krijgen sluipt er bij iedereen in. Elke club die markante Yorkshire man achter zich liet kwam een jaar later in grote problemen.

Realistisch bekeken staat Hurst voor een onmogelijke opgave. Met de verkoop van Webster, Waghorn & Garner incasseerde Town een slordige negen miljoen pond. De herinvestering in de aangetrokken League One & Two talenten bedraagt minder dan 50% van dat bedrag. Voor de cruciale positie van centrale verdediger onderhandelde Town de hele zomer met Blackpool over Curtis Tilt. Er werd geen akkoord bereikt. We praten hier over een deal van ~ 750k pond. Zet dat weg tegen promovendi Blackburn & Wigan die de laatste dagen van het transferwindow nog met miljoenen smeten en je ziet de immense berg die Hurst moet zien te slechten.

Het positieve sentiment van de voorbereiding is bij Town supporters omgeslagen naar blinde paniek. Opportunistisch word er al om het hoofd van Hurst geroepen. Afgaande op het track record van eigenaar Evans heeft Hurst nog wel even de tijd om e.e.a. recht te zetten en ik zie het de kleine grote man het nog voor elkaar krijgen ook. Geen idee hoe en gebaseerd op niets zie ik nog altijd een gelukkig huwelijk tussen trainer en club in het verschiet. Saai is het voor de verandering een keer niet in Ipswich, dat dan weer wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER