Na 62 jaar in de hoogste divisies gevoetbald te hebben lijkt een degradatie van Ipswich Town naar League One onafwendbaar. Mocht de kist nog een spijker nodig gehad hebben dan sloeg Reading FC die er afgelopen zaterdag met volle kracht in (1-2). De degradatie is volledig terecht. Drie winstpartijen in een seizoen waarvan twee met de hakken over de sloot tegen promovendi. Vijf winstpartijen in de laatste 46 wedstrijden. Dan moet je niet praten over blessures, scheidsrechters en de factor geluk. Dan moet je met het schaamrood op de kaken excuses maken aan ieder de club een warm hart toedraagt, uithuilen en opnieuw beginnen.

DOOR ITFC NEDERLAND – CLUBWATCHER IPSWICH TOWN
Het contrast met tien jaar geleden kan niet groter. Zwaaiend met pond biljetten lachten Ipswich supporters zich de tanden bloot toen Norwich in 2009 degradeerde naar het derde niveau. Net overgenomen door een puissant rijke zakenman leken de bomen tot in de hemel te groeien en de buurman verder dan ooit het Engelse voetbalmoeras in te zakken. Het liep anders. Norwich vocht zich onder leiding van huidige Ipswich trainer Paul Lambert in no-time terug en vernederde Town (4-1 & 1-5) op de directe doortocht naar de Premier League. Naar alle waarschijnlijkheid gaan er voor het eerst in de geschiedenis twee divisies beide kemphanen scheiden. Als extra zout in de wonden gaat Town volgend jaar ongetwijfeld de < 23 van Norwich loten in de Checkatrade Trophy. Want zo rollen de voetbalgoden.  

Ipswich plukt de zure vruchten van tien jaar technisch wanbeleid. Town scoorde vorig seizoen 56 doelpunten. Geen indrukwekkend aantal maar daarvan werden er tijdens de voorbereiding doodleuk 45 verkocht. Tel daar een keeper bij op die jaarlijks tien punten pakte en dit jaar geen terugspeelbal meer tegenhoud en het fundament voor dit fiasco van een seizoen was gelegd. Stelselmatig werden de beste spelers verkocht en niet of slechts gedeeltelijk vervangen. Transfer winsten – zo’n 25 miljoen in tien jaar – werden gebruikt om de operationele verliezen te verkleinen en als je dat lang genoeg doet blijf je met deze kwaliteitsarme selectie zitten.

Veel Town supporters zien een jaar League One wel zitten. Na 17 jaar Championship is elke vorm van variatie blijkbaar welkom. Er is echter geen enkele reden om aan te nemen dat het verblijf in de derde divisie van korte duur zal zijn. In League One mag het salarishuis maximaal 65% van de inkomsten bedragen. Town betaald momenteel ongeveer 105% van zijn inkomsten aan salaris. Van de 18 miljoen inkomsten bedraagt 7 miljoen TV geld en dat zakt in League One naar 700k. Town zal dus 50% loonkosten moeten schrappen. Het schijnt dat spelers automatisch 45% van hun salaris inleveren bij een degradatie maar van een dergelijke regeling was voor wat betreft dadendrang weinig te merken de laatste maanden.

Nog een reden om niet over te lopen van vertrouwen is het huidige track record van coach Lambert. Paul Hurst had één winstpartij in zijn 15 wedstrijden maar Lambert heeft momenteel een lager punten gemiddelde per wedstrijd. Zaterdag begon Lambert in de moeder aller ‘must win’ wedstrijden met vijf verdedigers en één spits. Thuis. Tegen Reading. In de 40ste minuut verving hij een van de drie centrale verdedigers (blessure) voor een centrale verdediger om in de rust met twee wissels het systeem volledig om te gooien. Zijn uitmuntende PR capaciteiten houden hem voorlopig op de been maar de wenkbrauwen in Ipswich beginnen langzaam te fronzen.

De houvast moeten de uitstekende producten van de jeugdopleiding zijn. Gecombineerd met ervaren League One jongens als Nolan, Nsiala, Edwards & Harrison is er een basis die Town in de Top 6 zou mee moeten kunnen laten draaien. Houvast word ook geboden door de achterban. Zaterdag zaten er 23.000 supporters in Portman Road die al jaren naar opdrogende verf zitten te kijken. Die mensen zullen ook in League One aanwezig zijn als Town er in slaagt meer wedstrijden te winnen dan te verliezen.  

Nog elf pijnlijke matchdays en de voorbereiding op minimaal een jaar League One kan beginnen. Naar verluidt gaat Town dat doen met een trainingskamp in Duitsland. Dat belooft voor de lever niet veel goeds. Daarnaast biedt League One ook enkele geweldige away-days. De gedachtes aan Southend op een zonnige zaterdag of de vergane glorie van Blackpool op een gure winterdag zijn bepaald geen vervelende.

Laten we hopen dat League One de club en de eigenaar de schop onder de kont geeft die het verdiend en dat we vanaf seizoen 2020 / 2021 weer epistels voor deze onvolprezen website kunnen schrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER