In mijn vorige stuk werd de noodklok geluid omdat Preston op dat moment troosteloos onderaan stond met slechts 5 schamele puntjes en het voetbal niet om aan te zien was. Inmiddels zijn de Lilywhites opgekrabbeld en is er afstand genomen van de gevarenzone. Met 29 punten is het gat naar de gevarenzone 7 punten. Naar boven hoeft voorlopig nog helemaal niet gekeken te worden waardoor een redelijk grijze tweede seizoenhelft dreigt. Wat viel de afgelopen maanden op?

DOOR MARCEL PELLEBOER – CLUBWATCHER PRESTON NORTH END
Saai is het niet
Neil heeft de zaken wat beter op de rit gekregen ten aanzien van de resultaten die er gehaald worden. Saai voetbal wordt er niet gespeeld, met een doelsaldo van 37 voor en 41 tegen staat bijna elke wedstrijd gegarandeerd voor goals. Denk daarbij aan de knotsgekke 3-3 op Villa Park, de 4-3 thuis tegen Brentford, de 3-2 thuis tegen Millwall en de 3-0 afgang tegen Birmingham. Goede wedstrijden worden afgewisseld met povere wedstrijden, waarbij de personele bezetting ook zeker een rol speelt. Opvallend is dat Preston ontzettend vaak goals incasseert vanuit standaardsituaties. ‘ Conceding poor goals’ is een term die veel te vaak voorbij komt. Dieptepunt daarbij is de absolute flater van doelman Rudd tegen Birmingham, die in no time viral gaat.

Preston haalt uit in de derby’s
Voorlopig is Preston de beste van Lancashire. Op het eigen Deepdale kregen zowel Wigan als Blackburn een pak slaag (4-0 en 4-1). Beide promovendi draaien een heel aardig seizoen en er werd toch een beetje met een ongerust hart uitgekeken naar deze derby’s. Tegen Wigan opende Barkhuizen de score voor rust waarna de derby binnen 10 minuten na rust werd beslist door een goal van Robinson en een rode kaart voor Wigan speler Darron Gibson. Gallagher en een eigen goal van Burn maakten de feestvreugde compleet. Tegen Blackburn knalde Preston uit de startblokken en binnen 10 minuten scoorden Barkhuizen en Robinson. Graham bracht de spanning nog terug maar goals van Moult en Browne zorgden voor een ruime zege.

Koning Louis staat op
Het lijkt er eindelijk op dat Louis Moult zijn draai begint te vinden. De spits is bezig aan zijn tweede seizoen bij Preston en had het met name in zijn eerste seizoen erg zwaar. Bij Motherwell was Moult de koning maar de omschakeling naar het voetbal in de Championship vergde veel tijd voor hem, bijna te veel, want menigeen begon al sterk te twijfelen aan zijn kwaliteiten. Moult moest het voornamelijk hebben van invalbeurten en dat ging hem steeds beter af. Moult toonde zijn waarde met late treffers tegen Villa en Hull, scoorde een goal en gaf een assist tegen Blackburn en was de matchwinner tegen Forest. De koning leek eindelijk opgestaan. Totdat een blessure roet in het eten gooide.

Blessures, heel veel blessures
Vorig seizoen kende Preston een periode waarbij zowat elke verdediger in de lappenmand lag, dit seizoen is het lot toebedeelt aan de voorste linie. Bodin en Maguire liepen in de voorbereiding blessures op. Bodin zo ernstig dat hij pas ergens in maart zijn rentree zou kunnen maken. Maguire raakte in dezelfde periode ook geblesseerd echter kon hij na een paar maanden alweer zijn rentree maken. De man met de hamstrings van glas raakte echter in no time weer geblesseerd. Op het moment dat Callum Robinson excelleerde en zich opwierp als de vedette van Preston sloeg ook het noodlot bij hem toe. Een hamstring blessure houdt hem tot zeker februari aan de kant. CR7 was op dat moment al goed voor 9 goals en 2 assists. Josh Harrop scheurde zijn kruisband tegen West Brom en zijn seizoen is over. De afgelopen weken bivakkeerden Moult, Browne, Barker, Davies, Earl en Clarke geregeld in de lappenmand. Tel daarbij 7 wedstrijden schorsing voor Ben Pearson op door twee rode kaarten en de spoeling wordt ineens wel erg dun voor Neil.

Afbeeldingsresultaat voor alan browne pne

De komende transferperiode
De vele blessures zorgen ervoor dat Preston de komende maand de transfermarkt op moet. Zoals gewoonlijk hoeft daarbij geen spektakel verwacht te worden. Trevor Hemmings zal met pijn en moeite de portemonnee afstoffen en kijken of er wat kleine flappen getrokken moeten worden. De namen van Josh Ginnelly (Walsall) en Jaden Stockley (Exeter) vallen geregeld. De komst van Ginnelly zou al zo goed als rond zijn. Opnieuw spelers uit de League One en Two dus en geen directe serieuze versterkingen die de club omhoog kunnen stuwen. Grootste winst in de komende transferperiode zou het behoud van Alan Browne zijn. De middenvelder is bezig aan een sterk seizoen, scoorde al 8x, waaronder een paar hele fraaie, en gaf 3 assists. Gevreesd wordt echter dat Hemmings de middenvelder vlot verkoopt bij een goed bod en er vervolgens niets voor terug haalt, zoals vorige winter met Hugill. Dat zou de nekslag zijn voor het kleine beetje ambitie dat er dit seizoen nog is. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER