DOOR TYS HALLEMA – CLUBWATCHER DERBY COUNTY
Na de 1-0 overwinning op Burton Albion heeft Derby County zich stevig genesteld op een plek die recht geeft op de play-offs. Na twintig wedstrijden lijkt de club recent eindelijk de vorm te hebben gevonden die voorafgaand aan het seizoen werd verwacht.

De club won zeven van z’n laatste tien wedstrijden en heeft daarmee grotendeels afscheid genomen van de wisselvalligheid die de eerste fase van het seizoen kenmerkte. Toch is dat element nog niet helemaal verdwenen: de twee nederlagen die het in de laatste maanden leed, waren thuis tegen Ipswich Town en Reading, clubs die zwakker worden geacht dan The Rams. Daar tegenover staan echter knappe winstpartijen in uitwedstrijden tegen Middlesbrough (0-3), Leeds (1-2) en Norwich (1-2).

Exemplarisch voor de vorm van Derby is de scoringsdrift van Matej Vydra. De Tsjech kampte aan het begin van het seizoen met wat blessureleed maar is recent helemaal opgeleefd. Zijn hattrick tegen Middlesbrough is daarvan het beste voorbeeld. Het levert hem een vooralsnog (gedeeld) tweede plek op de topscorerslijst op met elf doelpunten. Alleen Leon Clarke van Sheffield United heeft er meer gemaakt (dertien).

Ondertussen blijft Derby zich ook roeren op het transferfront. Spits Chris Martin (niet de gelijknamige zanger van Coldplay) staat niet voor het eerst in de belangstelling van koploper Wolverhampton Wanderers. Afgelopen zomer wees Derby een bod van naar verluidt 6,5 miljoen pond op Martin nog af. Zijn huidige vorm (één doelpunt in slechts 21 duels) zou de wil van Derby om Martin nu wel te verkopen een stuk groter maken. Wolves zou Ben Marshall als ruilobject willen gebruiken bij de deal.

De opvolger van Martin bij Derby zou Lukas Nmecha moeten worden, een 18-jarige spits die onder contract staat bij Manchester City. Daar maakt hij dit seizoen vooralsnog veel indruk bij de Under-23. In acht wedstrijden vond hij al negen keer het net. Derby heeft in de jacht op Nmecha overigens concurrentie van Everton dus zijn komst is verre van zeker.

Lukas Nmecha

Derby-manager Gary Rowett kan in de jacht op promotie oM de play-offplekken ook blijven beschikken over Joe Ledley. De middenvelder tekende in september een contract dat hem tot januari aan Derby bond, maar kwam de afgelopen dagen tot overeenstemming over een verbintenis voor nog eens anderhalf jaar. Met de terugkeer van George Thorne op het middenveld heeft de club er in feite nog een extra speler bij. Na zijn revalidatie van een beenbreuk in mei 2016 stond de begaafde middenvelder zaterdag tegen Burton Albion voor het eerst weer in de basis. Het vergroot de opties voor Rowett, en dat zal met het drukke schema rond de feestdagen een welkom presentje zijn.

George Thorne maakte na anderhalf jaar blessureleed afgelopen weekend zijn rentree in de basis.

Met wedstrijden tegen Barnsley (uit), Aston Villa (thuis), Millwall (thuis), Hull (uit) en Ipswich (uit) nog op het programma in december, kan Derby bij goede resultaten een flinke stap zetten richting de play-offs. De plekken voor rechtstreekse promotie lijken met een achterstand van acht punten op Cardiff City wat te hoog gegrepen, maar wie weet. Met de scoringsdrang van Vydra, de opgebloeide Ledley en de teruggekeerde Thorne, gecombineerd met een hechte defensie, is er dit seizoen nog veel mogelijk in de East Midlands.

LAAT EEN REACTIE ACHTER