Door Tys Hallema – Clubwatcher Derby County

Derby County trok vorig seizoen gemiddeld 29.042 toeschouwers naar het Pride Park Stadium, op Newcastle en Aston Villa na het hoogste gemiddelde. Een knap gegeven, want sinds 2007 is er weinig reden tot juichen geweest in de industriestad. Komend seizoen is het tiende achtereenvolgende seizoen dat The Rams op het tweede niveau spelen. Het maakt het des te bijzonder dat de club nog altijd meer toeschouwers trekt dan bijna de helft van alle Premier League-clubs.

Maar dat de club en haar fans snakken naar succes, mag duidelijk zijn. Qua historie en fanbase hoort de club absoluut thuis in de Premier League, het enige waar het aan ontbreekt zijn de prestaties. De afgelopen vijf jaar eindigde Derby telkens tussen de derde en tiende plek op de ranglijst. In twee deelnames aan de play-offs voor promotie trok de club beide keren aan het kortste eind. Het afgelopen seizoen eindigde de club als negende, wat manager Steve McClaren zijn baan kostte. Gary Rowett nam het in maart van hem over. Aan hem de taak om minimaal de play-offs te halen. Volgens Oddschecker is dat geen onrealistisch doel. Die site die quoteringen van een groot aantal goksites verzamelt en vergelijkt, plaatst Derby op een zesde plek in de rij kanshebbers voor promotie.

Promotie zou voor Derby dé kans zijn om de schande van het seizoen 2007/2008 weg te vegen. In dat seizoen eindigde de club troosteloos onderaan de Premier League, met slechts één overwinning en maar elf punten, allebei records in de historie van het Britse voetbal.

Derby begint het nieuwe seizoen zonder een aantal steunpilaren van afgelopen jaar. Zo vertrok verdediger Cyrus Christie naar Middlesbrough en aanvaller Tom Ince naar Huddersfield Town. De grootste aderlating is echter het vertrek van middenvelder Will Hughes naar Watford. Hoewel het eigenlijk een wonder is dat de 22-jarige spelmaker pas deze zomer de stap naar de Premier League wist te maken. Hughes wordt al jarenlang beschouwd als een speler met veel potentie. Het feit dat hij afgelopen seizoen nog bij Derby speelde is waarschijnlijk te ‘danken’ aan de zware knieblessure die hij op de eerste speelronde van het seizoen 15/16 opliep en hem drie kwart jaar aan de kant hield.

De vertrokken sterkhouders; Will Hughes (Watford) en Tom Ince (Huddersfield Town)

Tegenover het vertrek van de genoemde spelers staat vooralsnog alleen de komst van verdedigers Curtis Davies (Hull City) en Andre Wisdom (Liverpool). Geen wonder dat Gary Rowett in een interview op de clubwebsite deze week nog zei dat er nog extra versterking nodig is. Hij roept supporters echter ook op om geduld te hebben. ‘Ik ben heel blij met hoe we er momenteel voor staan. Wel denk dat ik dat we nog meer zaken moeten doen. Dat betekent dat er spelers zullen vertrekken maar ook bijkomen. We zullen absoluut nog een paar key signings doen. Maar momenteel moeten we geduldig blijven. We hebben een paar goede spelers op het oog, maar veel Premier League-clubs zijn op pad en we moeten wachten tot een aantal van die teams terug zijn voordat we een stap kunnen zetten.’

Geruchten over nieuwe spelers zijn er ondertussen volop. Verdedigde middenvelder Tom Huddlestone (nu nog Hull, begon zijn loopbaan ooit bij Derby) en aanvallende middenvelder Tom Lawrence (Leicester City, vorig jaar verhuurd aan Ipswich Town) worden genoemd als mogelijke aanwinsten. Ook de naam van de talentvolle aanvaller George Thomas (Coventry City) zingt rond, al zou ook Leicester City belangstelling hebben.

Derby County heeft momenteel één Nederlander in de gelederen, doelman Kelle Roos. Zijn verhaal is onder liefhebbers van Brits voetbal inmiddels bekend. Hij maakte in het seizoen 2013/2014 indruk in de Conference bij Nuneaton Town en verdiende daarmee een contract bij The Rams. Veel uitzicht op speeltijd heeft Roos niet. De afgelopen jaren werd hij al uitgeleend aan Rotherham United, AFC Wimbledon en vorig seizoen Bristol Rovers. Zijn inbreng bij Derby bleef vooralsnog vooral beperkt tot bekerwedstrijden. Overigens is het geen schande dat Roos bij Derby (nog) geen eerste doelman is: Scott Carson, viervoudig Engels international, verdedigt sinds twee seizoenen het doel van de club.

LAAT EEN REACTIE ACHTER