Huddersfield Town

Afgelopen maandag stonden Huddersfield Town en Reading tegenover elkaar in de Play-off finale op Wembley. Na strafschoppen wist Huddersfield Town een plek in de Premier League te bemachten, en @JaapSelles was erbij. Hij stuurde ons zijn verslag en bijbehorende foto’s;

 

“Wat een verschrikkelijk slechte wedstrijd’. Meerdere bekenden zeiden het over de Championship Play Off Final tussen Reading en Huddersfield Town. Ik begreep niet waar zij het over hadden. Kwam het omdat zij thuis naar de televisie keken en ik op Wembley was?
Het bevestigde voor mij nog maar eens dat je voetbal vooral moet beleven. Was de wedstrijd slecht? Misschien. In het stadion was de wedstrijd vooral zenuwslopend. Twee ploegen die verdedigend niets weggaven, de strijd op het middenveld uitvochten en eenmaal voor het doel hopeloos waren in de afronding. Vooral Huddersfield, want Reading kwam amper voor het vijandelijke doel.
De ambiance in het stadion zorgde ervoor dat je als relatief neutrale toeschouwer werd opgenomen in het spanningsveld. Wat ook hielp waren onze plekken in het deel van Huddersfield. De mannen uit Yorkshire toonden zich de hele wedstrijd betrokken en waren 130 minuten lang zeer goed bij stem. Continu galmde een orkaan van lawaai vanaf de tribune. Soms volgden de liederen elkaar zo snel op en moesten de 38.000 Terriërs weer gaan staan om hun ploeg te steunen dat oudere toeschouwers puften: ‘Here we go again’. Het leek alsof het saaie Reading ook op de tribune overdonderd werd. Pas na rust kwam meer geluid vanaf ‘west’.
Wat vooral opviel was dat de hype van de 200 miljoen euro-wedstrijd mooi buiten het stadion bleef. Hoe langer het 0-0 bleef, hoe trager de minuten in de verlenging voorbijgingen en hoe sloom de aanlopen in de strafschoppenserie leken; het ging de supporters vooral om promotie naar de Premier League. En als Huddersfield-verdediger Schindler uiteindelijk de beslissende penalty scoort, breekt een enorm kabaal los. Twintigers zitten huilend op hun stoel, veertigers trekken hun shirt uit en een grijsaard steekt zijn wandelstok triomfantelijk in de lucht. Zelfs Nederlanders die bekennen toch eigenlijk liever Fulham op Wembley te zien winnen, krijgen volop high fives. Op de tribune, op de Olympic Way en zelfs op een willekeurig Londens metrostation.
De mensen die ik in de afgelopen dagen sprak zagen het allemaal niet. Voor hun televisie. Nee, voetbal moet je beleven. Een slechte wedstrijd? Nee. Een extreem spannend schaakspel in een heerlijke ambiance, zowel binnen als buiten Wembley.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER