De Yorkshire derby tussen Barnsley en Leeds United werd afgelopen zaterdag bezocht door @Tribuneklanten, en dat bleek een prima keuze! De spectaculaire derby eindigde in een 3-2 overwinning voor Barnsley, inclusief ongeregeldheden op de tribune. Onderstaand zijn (foto)verslag van de belevenissen op Oakwell.

Om het verhaal compleet te maken geeft @Tribuneklanten zijn wedstrijdticket + wedstrijdprogramma weg onder 1 van de lezers. Wil je kansmaken? Retweet dan het twitterbericht


Wanneer de TV verschuivingen bekend gemaakt worden voor de Premier League (PL) en de English Football League (EFL) is het altijd een uitdaging om een leuk programma in elkaar te zetten met wedstrijden en stadions waar we nog niet geweest zijn. Na ruim 70 wedstrijden in Engeland wordt die uitdaging steeds groter, maar er is nog genoeg te bezoeken.

Het initiatief voor deze trip kwam doordat de League 1 wedstrijd tussen Port Vale en Bury FC op vrijdagavond werd gezet aangezien de dag erna de Premier League wedstrijd Stoke City – Manchester United op het programma stond. Port Vale is het kleine broertje van Stoke City, beide uit Stoke-on-Trent in de Engelse West Midlands. De politie vond het geen prettig idee dat er 4 firms tegelijk aanwezig waren binnen de stadsgrenzen van Stoke. Af en toe is de politie je beste vriend.

Collega hopper “Lupo” was direct enthousiast na mijn vraag of hij het zag zitten om een weekendje Engeland te boeken met Port Vale – Bury FC op vrijdag en alle opties open om de zaterdag in te vullen. De vliegtickets (€25 p.p. retour) vanaf Eindhoven Airport naar London Stansted werden geboekt en een huurauto werd vastgelegd. De invulling van het zaterdagprogramma was een heuse uitdaging. Stoke City – Manchester United kwam voorbij, maar dat zou er voor zorgen dat we een hele hoop tijd in Stoke zouden moeten spenderen en aangezien Stoke niet heel leuk is werd die optie gelijk afgeschreven. Nottingham Forest – Bristol City was een optie, ook Aston Villa – Preston North End, West Bromwich Albion – Sunderland, Derby County – Reading FC en vele wedstrijden kwamen voorbij, maar viel niet te combineren met een andere wedstrijd. De Premier League wedstrijd tussen Liverpool FC en Swansea City was als TV match op early kickoff gezet en zou om 12.30 uur aanvangen op Anfield Road. Via Swansea werden de tickets (30 pond p.p.) voor het uitvak besteld. Doordat die wedstrijd vroeg begon was een dubbel een serieuze optie geworden. Helaas speelde Tranmere Rovers uit, was er geen Non League in de buurt wat haalbaar was, werd de bekerfinale van Wales verplaatst naar een saai terrein in Cardiff en ook de overige wedstrijden in de PL en EFL waren niet haalbaar. De enige optie was Barnsley FC – Leeds United die door SKY was uitgekozen als late kickoff. 3 uur tussen het laatste fluitsignaal in Liverpool en het eerste fluitsignaal in Barnsley was een uitdaging, maar de gok werd genomen. De tickets (36 pond p.p.) voor deze Yorkshire derby werden besteld en zouden netjes klaarliggen in de ticket office op Oakwell.

De planning was compleet, de tickets geboekt, de hotels gereserveerd. Op naar Engeland.

Op vrijdagochtend vertrokken we vroeg vanaf Eindhoven naar Stansted. Na enige vertraging bij de gate en de paspoortcontrole werd de huurauto opgehaald. In het plaatsje Stansted werd snel een bezoek gebracht aan de lokale FC en Full English genuttigd. Een prima start van deze dag. Na tussenstops bij Royston Town Football Club, Eynesbury Rovers FC, de lost ground van Kettering Town Football Club en Stafford Rangers FC werd er koers gezet richting Stoke-on-Trent. Inchecken bij het hotel, lekker eten bij een Indiër en daarna richting Vale Park waar we te gast waren van Kjell Knops. De oud speler van Roda JC en MVV had 2 VIP tickets geregeld met plekken op de middenlijn. Nadat we John van Zweden tegen het lijf liepen en even snel met hem hadden gesproken betraden we het stadion. Leuk stadion, weinig volk op tribune, leuke wedstrijd en een tam sfeertje. Een prima avond. Na de match hadden we een snelle meet and greet met Kjell Knops en daarna doken we het nachtleven van Hanley in. Alle clichés over het Engelse nachtleven werden ook in Hanley weer bevestigd.
De volgende ochtend vertrokken we iets te laat naar Liverpool. 1.5 uur voor de wedstrijd parkeerde we de auto bij Anfield Road en maakte we een rondje door de wijk en rond het stadion. Een heerlijk sfeertje rond het oude deel van het stadion. Aan de kant van de nieuwe hoofdtribune word de omgeving langzaam plastic. We namen plaats in het uitvak met de supporters van Swansea en veel toeristen met Liverpool merchandise aan. Wij zijn ook toeristen bij deze wedstrijd, maar neutraal. Frappant dat er Liverpool supporters in het uitvak bij Swansea terecht komen. Na een saaie 1e helft was de 2e helft heel leuk. Goede sfeer van zowel de thuis als de uitsupporters en met 5 goals een vermakelijke 2e helft. Voor Swansea was dit de 5e overwinning van het seizoen. Voor Liverpool een zeldzame thuisnederlaag waarmee de kansen op het kampioenschap al verkeken lijken. Na het laatste fluitsignaal een snelle wandeling naar de auto waarna we 1,5 uur in de auto moesten zitten naar Yorkshire. Om 17.30 uur zou de Championship wedstrijd tussen Barnsley FC en Leeds United beginnen.

Oakwell werd door mij al 2 keer eerder bezocht, wel zonder wedstrijd. Voor mijn reisgenoot was het de 1e keer. Oakwell is een leuk gevarieerd stadion met de oude main stand als hoogtepunt. De houten stoeltjes, de gable, de paddock en de stalen constructie van het dak zijn een lust voor het oog. Overal waar Leeds United op bezoek gaat is het genieten van de sfeer in het uitvak. Wanneer dit in een Yorkshire derby gebeurd staat dat garant voor veel gezang en gepassioneerde aanmoedigingen. Leeds United verkocht de 5000 plaatsen binnen enkele minuten. Daarmee zou de North Stand stampvol zitten met fanatieke fans van The Whites.

Een uur voor de wedstrijd parkeerde we de auto op een grote parkeerplaats bij het station van Barnsley. Op het moment dat we richting het stadion wilde lopen zette de politie alles af aangezien de Leeds supporters net aankwamen met de trein. Vakkundig voegde wij ons tussen de Leeds supporters en onder het genot van veel gezang en gelal werd er koers gezet richting Oakwell. Een wandeling van 15 minuten onder politiebegeleiding tussen het rauwe volk van Leeds. Leeds staat bekend om hun harde kern. De Leeds Service Crew is een van de meeste beruchte firms uit de Engelse Hooligan Scene en in de groep waar wij ons op weg naar het stadion tussen bevonden bestond uit veel Casuals. Jonge ventjes in de meest dure jasjes, gasten van eind 20 begin 30 die goed in de olie zaten en oude garde die in de hoogtijdagen van de Leeds Service Crew voorop gingen in de strijd. Een bonte verzameling gasten die wel in waren voor een mooie awayday. Na aankomst bij het uitvak verlieten wij de groep en gingen we onze kaarten ophalen bij de fanshop. Ik had kaarten gekocht naast het uitvak, sfeer technisch de beste optie met de hoop dat er wat fanatieke jongens van Barnsley plaatst zouden nemen op het zelfde vak zodat de sfeer alleen maar beter zou worden. In de omloop onder de tribune herkende we de fanatieke jongens van Barnsley direct en dat bevestigde onze keuze voor dit vak. Op de tribune was er een vak leeg gehouden wat direct langs het uitvak lag, maar geen enkele steward of agent die zich hier druk om maakte. De fanatieke jongens van Barnsley namen hun plek in op de tribune en het uitdagen begon. Dit zou wel eens een leuke avond kunnen worden.

Onder politie begeleiding naar Oakwell

De fanatieke Barnsley supporters voor de wedstrijd

De wedstrijd tussen de nummer 8 en nummer 4 begon goed. De sfeer was opperbest en er werd echt Engels voetbal gespeeld. In de 18e minuut schiet Chris Wood namens Leeds de 0-1 binnen. Een orkaan van geluid breekt los vanaf de North Stand. Er wordt een blauwe rookpot op het veld gegooid en de mannen uit Leeds worden helemaal gek. Onder in ons vak beginnen 2 gasten te juichen en dat pikken de Barnsley hooligans niet. De eerste klappen worden uitgedeeld, de 2 Leeds supporters springen over de omheining het veld op en de Barnsley hooligans achtervolgen de Leeds fans op het veld. Er worden flinke klappen uitgedeeld en de Leeds supporters vluchten uiteindelijk het uitvak in. De Leeds supporters in het uitvak worden gek, enkele van hem komen ook het veld op, maar de stewards voorkomen een massale knokpartij. Het uitdagen van elkaar houd de hele wedstrijd aan en de stewards en de opgetrommelde ME vormen een linie, maar er wordt niemand opgepakt of het stadion uitgewerkt. Op de CK Backett Stand breekt een massale vechtpartij uit waarbij gasten van Leeds en stewards het vak af worden geslagen. Dat de scheidsrechter de wedstrijd niet staakt verbaasd ons enorm. Na een minuut of 10 wordt het rustig op de tribunes en richt zich bijna iedereen weer op de wedstrijd. De Casuals van beide kampen blijven elkaar de hele wedstrijden bestoken met scheldpartijen en wank gebaren.

Het volle uitvak met Leeds United supporters

Vechtpartij langs het veld

Het uitdagen bleef 90 minuten door gaan

Knokpartij op de tribune achter de goal van de fanatieke aanhang van Barnsley

 

In de 45e minuut maakt Bradshaw de 1-1 en de 12.000 supporters van Barnsley laten Oakwell uit zijn voegen barsten. Met een goed gevoel gaan beide supportersgroepen de rust in. Waar het bij de Barnsley supporters in de rust in de omloop rustig is wordt er bij Leeds een feestje van gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=3ItZVyAy_IQ&feature=youtu.be

3 minuten na rust zet Kent namens Barnsley de 2-1 op het scorebord en 6 minuten later zet Hourihane de stand op 3-1. De sfeer op Oakwell is buitengewoon goed. een perfecte avond tot nu toe. In de 68e minuur krijgt Leeds een penalty van scheidsrechter Mike Dean. Chris Wood verzilverd de strafschop en zet daarmee de uiteindelijke eindstand op het scorebord. De laatste minuten van de wedstrijd vieren de Barnsley supporters alsof ze de Champions League hebben gewonnen, vrij logisch nadat ze van hun hoger geklasseerde grote broer uit Yorkshire winnen.

Wedstrijdmoment tijdens de 1e helft van Barnsley – Leeds United

Na de wedstrijd bedanken The Reds uitgebreid hun supporters en de Leeds supporters druipen tam af naar de klaarstaande bussen of het station. Buiten het stadion lopen beide supportersgroepen gewoon weer tussen elkaar door alsof er niks gebeurd is.

Na een snel bezoekje aan de Main Stand van Oakwell zetten we koers richting de het centrum. Rond het station wemelt het van de politie en beide supporters kernen. De volgende dag lees ik op internet dat er in het centrum enkele vechtpartijtjes plaats hebben gevonden. In dat zelfde centrum hebben wij nog zitten eten bij een Indiër en daarna reden we een dikke 3 uur naar Stansted Airport waar we ons hotel hadden geboekt zodat we zondagochtend vroeg terug vlogen naar Eindhoven.

De houten bankjes op de Main Stand op Oakwell

Dit weekend bleek vooraf op papier een goed weekend te worden, achteraf bleek het een van de beste weekenden ooit te zijn op het eiland. Veel goals, goede sfeer, leuke stadions, lekker eten, goed stappen, leuke stadionnetjes onderweg en wat gezever op de tribune. Wat is groundhoppen in Engeland toch een feest!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER