Foto; Joost Kock

In onze mailbox kregen we ditmaal een mooi reisverslag van de mannen van FC Libero. Eind november bezochten zij o.a. Derby County – Rotherham United en Leeds United – Newcastle United, met onderstaand verslag tot gevolg, waarvoor dank!

Ergens half september moet het geweest zijn. Als liefhebbers van het Engelse voetbal keken we met z’n drieën reikhalzend uit naar de definitieve wedstrijdschema’s voor november. Toen Thijmen, Joeri en ik zagen dat de FA de kraker Leeds United – Newcastle United verschoven was naar zondag 20 november, waren we er zeker van dat we dat weekend het kanaal over zouden steken. Het feit dat er in de lagere divisies ook nog een volledige speelronde ingeroosterd was op de dinsdagavond, zorgde ervoor dat we op vrijdag 18 november van Amsterdam naar Manchester vlogen en op de woensdagavond een retourvlucht boekten.

Al vrij snel stond onze trip vast: zaterdag 19 november Derby County – Rotherham United, zondag 20 november dus Leeds United tegen de Magpies en op dinsdag 22 november kozen we voor York City tegen Lincoln City in de Vanarama League. Door het vroegtijdig boeken van de vluchten en hostels leken we een relatief goedkoop weekend tegemoet te gaan. In de praktijk bleek dit echter tegen te vallen, maar later meer hier over.

Alle ballen op Danny

DCFC megastore - FC Libero
DCFC megastore is natuurlijk ook aanwezig

Zaterdagochtend arriveerden we al vroeg bij het Ipro-Stadium van Derby County. Per 1 januari stopt overigens de sponsorovereenkomst tussen Derby County en Ipro, waardoor het stadion weer haar oude -en in de volksmond nog steeds gehanteerde- naam ‘Pride Park’ terug zal krijgen. Pride Park Stadium werd gebouwd in 1997 en officieel geopend door Queen Elizabeth. De belangrijkste reden om vroeg bij het stadion te zijn, was het feit dat de handbagage tijdens de wedstrijd ergens opgeborgen dient te worden. Dat dit verzoek niet heel gebruikelijk is, kwam tijdens de vorige voetbaltrip duidelijk tot uiting. Gevolg was dat de koffer de wedstrijd Wolverhampton Wanderers- Hull City heeft doorgebracht onder een old school hamburgerkraam. Na vroegtijdig mailcontact met Derby County bleek het mogelijk te zijn om de koffers deze keer bij de receptie achter te laten, waardoor we op de vroege ochtend al een blik konden werpen in de luxe lounges van het stadion. Aangezien er nog zo’n 4 uur te gaan waren hebben we vervolgens al lopend de prachtige omgeving rondom het stadion bewonderd om vervolgens in het centrum van deze stad in de East Midlands uit te komen. De aantrekkingskracht van de stad Derby viel erg tegen. Het straatbeeld werd vooral gedomineerd door de vele wedkantoren. Om de spanning tijdens de wedstrijd wat te vergroten, werd ingezet op een doelpunt van de topscorer van Rotherham United , Danny Ward. Alle ballen op Danny dus!Pride park - FC Libero

Toen de wedstrijd om 15.00 uur in gang werd gezet bleek Derby County over een trouwe supportersschare te beschikken. De wedstrijd tegen de troosteloze nummer laatst van het Championship werd ondanks een slechte competitiestart van ‘The Rams’ door meer dan 28.000 fans bezocht. Al snel bleek dat manager Steve McClaren over een goede selectie beschikt. Het team bevat een mix van ervaren toppers met Premier League-ervaring als Darren Bent, Bradley Johnson en Scott Carson aangevuld met jeugdinternationals als Will Hughes en Tom Ince. De wedstrijd was al snel beslist door doelpunten van Bent en Ince die ook nog een strafschop miste. Een attractieve wedstrijd met 3-0 als uitslag. Derby County heeft hiermee de weg naar boven ingezet en zal naar verwachting nog een gooi doen naar de play-off plekken. Rotherham zal met deze selectie weinig punten vergaren en waarschijnlijk niet kunnen ontkomen aan degradatie. Ook in Derby slaagde de ploeg er niet in om een vuist te maken, met verdediger Greg Halford als meest negatieve uitschieter. Halford slaagde er in om werkelijk waar elke bal het stadion uit te schieten, dan wel bij de tegenstander in te voeten te spelen. 0 doelpunten van Rotherham dus, 0 doelpunten van Danny Ward en 0 pond in onze portemonnee..

Financiële tegenvaller

Na het eindsignaal hebben we ons richting receptie begeven, waarna we met koffer en al de trein naar Leeds hebben genomen. Onderweg kregen we bericht van het hostel dat we op een andere locatie verwacht werden. Geen probleem zou  je zeggen… Dus wel! We kwamen namelijk een half uur later dan de mogelijke inchecktijd bij het hostel. Na het bellen van de uitermate onvriendelijke eigenaresse bleek al snel dat we voor de komende twee nachten een vervangende accommodatie moesten zoeken. Helaas bleek Leeds ook dit weekend erg in trek en waren de hotels onbetaalbaar geworden. De enige betaalbare uitwijkmogelijkheid was een hostel in Wakefield, wie kent het niet?! De kosten van de overnachtingen waren verdubbeld ten opzichte van het hostel in Leeds. Dit was echter nog niet alles. We hadden namelijk niet alleen de stad Leeds gekozen voor de voetbalwedstrijd, maar wilden ons met eigen zintuigen onderdompelen in de rauwe uitgaanscultuur van deze stad. Gevolg was dat we dus twee dagen lang heen en weer moesten pendelen met een taxi tussen Wakefield en Leeds. Per rit zo’n vijftien kilometer en zo’n twintig pond. Eén tip mocht je naar Leeds gaan: boek geen overnachting bij Russell Scott Backpackers, de overnachtingskosten zijn nog steeds niet terug geboekt…

Zwaar teleurgesteld door de gang van zaken toch besloten om de beroemde ‘Saturday night out’ in Leeds zelf te ervaren. Achteraf kan gezegd worden dat dit het zeker waard is geweest. Volle pubs, gezellige clubs en vele pints later zorgden ervoor dat we met een voldaan gevoel in ons luxe hotel in Wakefield in slaap zijn gevallen.

Elland Road

 The Old Peacock - FC Libero
De wedstrijd voor beschouwen bij The Old Peacock

Na een traditioneel ‘English breakfast’ stonden we zondagochtend om half elf bij Elland Road. ELLAND ROAD! Alleen die naam al… Het stadion waar Lee Bowyer het stadion op haar grondvesten deed schudden. Het stadion waar Mark Viduka en Jimmy Floyd Hasselbaink zich als ware roofdieren door de vijandelijke zestien begaven. Het stadion dat Sir Alex Ferguson ooit eens omschreef als ‘meest intimiderend van Europa’. Ook het stadion dat voor de wedstrijd tegen Newcastle United voor het eerst sinds vijf seizoenen uitverkocht was, waardoor er 36.002 liefhebbers getuige waren van deze kraker.

We hadden prachtige plekken op rij 2, waardoor we vanaf het moment van het betreden van het stadion mee werden gezogen in de vulkaan van geluid. Deze vulkaan kwam in de 11e minuut tot uitbarsting. Deze 11e minuut stond namelijk in het teken van Gary Speed, oud-speler van onder meer Leeds United en Newcastle United die op veel te jonge leeftijd eigenhandig een einde aan zijn leven maakte. Voor de wedstrijd was er een korte toespraak van pa en ma Speed die al voor veel emotie op de tribunes zorgde. Het luide applaus dat werd gestart in minuut 11 en zo’n vijf minuten later werd opgevolgd door het scanderen van Speeds’ naam, zorgde voor rillingen over het hele lichaam. Wat een gebaar, wat een hartstocht voor deze oud-speler.

Stands Elland Road - FC Libero

De wedstrijd die volgde werd gedomineerd door de Magies van Benitez. Deze selectie staat bovenaan en zal naar alle waarschijnlijkheid volgend seizoen weer terugkeren in de Premier League. Leeds United was vijf wedstrijden ongeslagen, maar hier was tijdens het duel met de koploper niets van terug te zien. De ploeg leek te zelfverzekerd te zijn na deze goede reeks. Leeds United was de trotse ober die laconiek met een vol dienblad door de zaal manoeuvreert, onderweg grapjes maakt, niet opkijkt van wat omgevallen glazen en eenmaal op de plek van bestemming plots tot de conclusie komt dat hij door zijn geknoei te kort komt. Leeds United- Newcastle United 0-2. Dat Dwight Gayle de doelpunten maakte, was voor mij als Liverpool-fan pijnlijk. Dezelfde Dwight Gayle die de titeldroom van mijn club aan diggelen schoot namens Crystal Palace.

Pub in Wakefield - FC Libero

De zondag werd verder ingevuld met ‘match talk’ met Leeds-supporters, het verkennen van de stad en het onveilig maken van één van de weinige pubs in Wakefield. Maandag en dinsdag verbleven we in York waar we – dit keer wel- gastvrij werden ontvangen in ons hostel. York bleek een historisch centrum te hebben, met een gigantische kathedraal en een wat vreemde toren. Ook bleek dat elke straat wel een aantal erg gezellige pubs herbergt die je het gevoel geven alsof je in je huiskamer zit. Kacheltje, dekentje, biertje, muziekje, je kent het wel. Door het dramatische weer werd de maandag dan ook vooral in deze verschillende huiskamers doorgebracht.

Meer weten over FC Libero? Bezoek dan eens de website

LAAT EEN REACTIE ACHTER