Vrijdag 28 september 2018. Aftrap 19.45 Engelse tijd. De Yorkshire derby tussen Sheffield Wednesday – Leeds United. Een bucketlist dingetje.

DOOR DENNIS COWLISHAW
Op de wedstrijddag vroeg naar het stadion om foto’s te maken, de fan shop te bezoeken en de toerist uit te hangen. Vanaf ons hotel met de supertram richting Hillsborough. Het was rustig in de stad. Winkelend publiek in Sheffield zoals iedere andere dag, echter stond vanavond DE wedstrijd op het programma waar iedere wednesdayite naartoe leeft en DE wedstrijd die altijd als eerste omcirkeld wordt bij het bekend maken van het programma. Leeds united thuis.

De Steel City Derby is de derby in Sheffield, maar de haat voor Sheffield United is niet zo groot als Leeds. Dit is de Feyenoord -Ajax van Yorkshire. Een gesprek met de tramconducteur deed dit wederom bevestigen. Hij adviseerde ons om niet meer met de tram te gaan na 18.00 uur en hij blij was dat hij niet hoefde te werken vanavond.

Na wat rond te hebben gehangen rond Hillsborough zijn we de pubs ingedoken voor wat pre match drinking stress en sfeer proeven alvorens de aftrap. Rond Hillsborough was het redelijk ontspannen en rustig. Later bleek ook waarom. Er waren wat relletjes in de stad en de supporters van Leeds deden hun naam wederom eer aan.

Omstreeks 19.30 uur betraden we het prachtige, oude en welbekende Hillsborough stadion. Nog opvallend leeg zo kort voor de aftrap. In Engeland arriveren bezoekers vaak pas kort voor de wedstrijd. Hillsborough stroomde langzaam aan vol en bereikte een publiek aantal van net onder de 30.000, net niet uitverkocht.  Het uitvak met 4600 Leeds supporters was ook nog leeg. Reden hiervoor was dat ze de trams richting het stadion hadden gesloopt en alle trams gecanceld waren rondom Hillsborough. Hierdoor arriveerde de meeste Leeds supporters pas na de aftrap.

Voor de aftrap klonk het bekende Hi-Ho Sheffield Wednesday uit de speakers. Gevolgd door Sheffields trots ‘the Artic Monkeys’. Hierna werd er afgetrapt in een derby vol haat, sfeer en met vlagen goed en slecht voetbal. Na wat kansen over en weer maakte Reach een wereldgoal namens the Owls en kwam Sheffield Wednesday dus op 1-0 kort voor rust. Dit werd tot aan het rust signaal gevierd alsof Sheffield Wednesday de Champions League had gewonnen.

Na de rust was Leeds duidelijk de sterkere ploeg en dit resulteerde al snel in de verdiende gelijk maker. Ook een pracht van een doelpunt trouwens. Na de gelijkmaker was Leeds de betere ploeg. De koploper verdiende ook de overwinning maar the Owls hielden knap stand. Nederlander Joey Pelupessy speelde de volle 90 minuten en moest behoorlijk knokken om zijn team op de been te houden. Met een eindstand van 1-1 was dit een resultaat waar beide ploegen niet veel mee opschoten, maar met 2 prachtige doelpunten, soms goed voetbal en een geweldige sfeer was dit een Yorkshire derby zoals het hoort.

Na de wedstrijd reden de trams nog steeds niet waardoor iedereen te voet terug moest lopen naar het centrum of op 1 van de overvolle bussen kon stappen. Veel politie was op de been en rustig was het zeker niet na afloop. In latere persberichten was te lezen dat er 3 personen waren opgepakt, diverse trams vernield en er in heel de stad een enorme politiemacht op de been was.

Het was voor ons duidelijk. Dit was de Yorkshire derby, een bucketlist dingetje om nooit meer te vergeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER