Daniel Riemersma , onze Leeds United-watcher bezocht eind september maar liefst 3 Championship wedstrijden. Hij maakte er het onderstaande prachtige (foto)verslag van;

Surprise, surprise…wat gaan we doen?
Elke maand op de 28e ben ik standaard €30,- armer. Uiteraard hebben we allemaal onze vaste lasten aan hypotheken, telefoons, benzine en stookkosten, het kost allemaal een hoop, maar die €30,- per maand, daar heb ik totaal geen moeite mee. Die gaan namelijk naar een potje waar wij met 5 vrienden het beheer over hebben.

In de eerste weken van het jaar, in januari, komen we standaard bijeen om elkaar een goed jaar toe te wensen, de afgelopen kerstdagen door te nemen, oneindig over voetbal te ouwehoeren en om loodjes te trekken. Loodjes trekken wie van ons het surprise weekend in het laatste weekend van september moet organiseren. En daar gebruiken we dat potje van. Deze surprise weekenden hebben ons inmiddels gebracht in voetbalsteden als Madrid, Glasgow en Praag.
Vrijdagochtend rond 6:00 uur opstaan en niet weten waar je die middag rond loopt en ’s avonds je biertjes drinkt en de dag erna je roes uitslaapt… het is inmiddels in de afgelopen drie jaar een beproeft recept gebleken. Zo ook vrijdagochtend 29 september 2017.

We verzamelen rond 7:00, drinken een kop koffie en stappen in de auto richting de snelweg. Het kan dan nog alle kanten op, de boot in Europoort, Rotterdam Airport of toch gewoon de A4 naar Schiphol? We rijden de ring van Rotterdam op en laten Rotterdam Airport achter ons en draaien de A13 en daarna de A4 op richting Schiphol… Door de dichte mist worden de twee verantwoordelijken van het organisatie comité zenuwachtig en er wordt driftig geseind en gekeken naar elkaar… zou er echt iets aan de hand zijn? Vertraging of zelfs erger, gecancelde vlucht… of blijkt het allemaal een spelletje te zijn? Aangekomen op het vliegveld blijkt het geen spel, geen grap maar gelukkig ook geen ramp. We gaan vliegen, alleen twee uurtjes later dan gepland. Waar de reis dan heen gaat… Londen Luton Airport! Dat wordt dus Londen met op vrijdagavond Queens Park Rangers-Fulham. Beste lezer, u begrijpt… mijn hart maakt een sprong. Nu ik, als Leeds United-watcher, de Championship met bovengemiddelde interesse volg is dit affiche natuurlijk schitterend.

We hebben bij de samenstelling van dit weekend eigenlijk één belangrijke regel en dat is dat je minimaal twee wedstrijden moet zien te ‘regelen’. Dus het speculeren begint direct na bekendmaking van de vrijdagavond wedstrijd. Welke wedstrijden zouden we op zaterdag dan bezoeken in Londen…Millwall, Luton, Wycombe of verder weg Ipswich….? Uiteindelijk komen we er via een apart voor dit weekend aangemaakt twitteraccount achter dat we op zaterdagochtend naar Nottingham zullen rijden voor de wedstrijd tussen Nottingham Forest en Sheffield United en op zondagmiddag getuige zullen zijn van de wedstrijd Sheffield Wednesday-Leeds United! Dit is het ultieme weekend qua voetbal beleving, beleving van de Engelse voetbalsfeer en een heerlijke roadtrip van Londen tot uiteindelijk zondagavond Manchester Airport voor de terugvlucht naar Amsterdam!

De vertraging van twee uur wordt gebruikt voor een heerlijk gezond ontbijt bij een Amerikaanse fastfoodketen waar wij, zoals inmiddels traditie begint te worden tijdens deze voetbalweekenden, een quiz gemaakt door de organisatie trachten te voltooien. 60 vragen met betrekking tot de drie wedstrijden die we zullen bezoeken. Ondergetekende eindigt troosteloos onderaan in de rangschikking maar met een Nederlands Kampioen voetbalquiz in ons midden geen schande denk ik zo.

Het voordeel van landen op Luton Airport is dat je niet ver van een fantastische ground bent. Met de auto is het zo’n 20 minuten rijden naar Kenilworth Road, het stadion van Luton Town FC, in een multi-culturele voorstad van Londen, Luton. Een rondje in de regen om het stadion brengt ons uiteindelijk bij de receptie van het stadion alwaar wij ons vervolgens mogen vervoegen bij een werknemer van de club die ons, tussen zijn eigen werkzaamheden door, een spontane rondleiding door het stadion geeft. Van Manager’s Office tot de kleedkamer en van de wasruimte tot het veld, we mogen het allemaal van dichtbij bekijken. Een fantastisch onthaal en een heerlijk begin van ons weekend.

Na deze onverwachte surprise kruipen we weer in de auto om ons via het drukke Londense autoverkeer te spoeden naar ons hotel nabij Westfield Shopping Center. Auto parkeren, tas droppen, even een plets water in je gezicht en klaar om de pub in te duiken, de eerste pint te nuttigen de eerste hamburger van het weekend te verorberen. De (frequente) bezoeker van een Engelse voetbalwedstrijd kent het ritueel.

Bij het inzetten van de schemering begeven we ons over Uxbridge Road richting het stadion waar we in de buurt nog in twee verschillende pubs een pint drinken. Zoals ‘echte Engelse voetbalfans’ komen we precies op het moment dat de spelers elkaar op het veld de handen schudden de tribune op en nemen tijdens het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter plaats op rij 2 op de Ellerslie Road Stand.

Voor wie wil weten hoe de wedstrijd verliep verwijs ik je graag door naar de site van de BBC waar je per minuut kunt teruglezen wat er gebeurde, ik zal mij hier beperken tot de uitslag, 1-2 voor Fulham. Voor ons als groundhoppers een prima uitslag want deze wedstrijd betekende de volgende dingen: Een derby, dus een vol stadion, goals voor zowel de thuisploeg als de uitploeg waardoor je beide supportersgroepen ziet juichen en een wedstrijd met strijd en een heerlijk chaotische slotfase waarin we de bijna de keeper van de thuisploeg de gelijkmaker zien binnenkoppen. U begrijpt, deze wedstrijd werd door ons nog even goed geanalyseerd onder het genot van een pint in de kroegen rond het stadion en ons hotel. Ik kan niet anders dan concluderen dat dit het perfecte begin van dit weekend is geweest!

Op zaterdagmiddag beginnen in Engeland de meeste wedstrijden om drie uur ‘s middags. Hordes mensen stappen in auto, trein, bus of metro op weg naar hun ‘tempel’ of voor een heerlijke away-day ergens in het land. Ook wij stappen op zaterdag om een uur of 9.30 in de auto op weg naar Nottingham, de stad van Robin Hood.

De M1 van Londen richting het noorden van het Verenigd Koninkrijk staat vaak vast door ongelukken of ander fileleed. Gelukkig kunnen wij goed doorrijden en zien voornamelijk files de ‘andere’ kant op. Zo komen we rond 13:00 aan in Nottingham en na het gebruikelijke ritueel van tassen droppen en kijken hoe het toilet er hier uit ziet begeven wij ons in een taxi richting de City Ground, thuishaven van Nottingham Forest. Na het ophalen van de kaarten voor de Main Stand begeven wij ons naar de roeivereniging gevestigd aan de oever van de Trent. Uitkijkend op Meadow Lane (thuishaven van buurman Notts County) nuttigen we een biertje/colaatje om wederom vlak voor het eerste fluitsignaal plaats te nemen op de tribune.

Sheffield United begint uitstekend aan de wedstrijd wat in een vrij snelle 0-1 resulteert, derde minuut. Beide ploegen spelen met een idee wat uiteindelijk leidt tot mooie aanvallen en kansen voor beide teams. In een tijdsbestek van 24 minuten draait Forest de stand volledig om, 2-1. Waar het eigenlijk daarna wachten is op de 2-2 en daarna zelfs 2-3 houdt Forest stand en wint uiteindelijk de wedstrijd. De fans in de kroeg tevreden, wij tevreden met 3 goals en met Chelsea-City op de achtergrond bespreken we alle gebeurtenissen van deze dag nog even na.

Nottingham is een heerlijke stad die zich, terecht, kandidaat heeft gesteld om culturele hoofdstad van 2023 te worden. Lopend door de stad ontdekken we in de avonduren de verschillende pubs waaronder de “oldest inn in England, Ye olde trip to Jerusalem”. Verder leent deze stad zich uitstekend voor een avondje stappen met ieder wat wils. Een rustige kroeg, een gezellige discotheek… je kijkt je ogen uit in de uitgaanswereld van de deze studentenstad.

Ietwat brak maar met een ontzettende zin in ons lijf maken we ons zondag op voor het toetje van dit weekend, Sheffield Wednesday-Leeds United. We bereiken Hillsborough zonder onderbrekingen of files en parkeren op een minuut of vijf wandelen van het stadion. Onderweg naar het stadion, vlakbij het uitvak, horen we in de verte gezang en zien we ‘beweging in een zijstraat’. Wat doe je dan tegenwoordig? Even stoppen, camera aan en wachten. Een groepje Leeds fans komt, geëscorteerd door politie, uit een zijstraat en ik maak een filmpje van minuut. Het filmpje wordt opgepikt door diverse ‘grote’ twitteraccounts en heeft een enorm bereik, mooi +1 momentje voor de Leeds United watcher.

We pikken de tickets op, lopen het traditionele rondje om het stadion en volgen de beginfase van AZ-Feyenoord via de telefoon. Feyenoord bereikt snel een veilige marge dus met een gerust hart op dat vlak nemen we plaats op onze plek dichtbij het uitvak dat zich snel vult met Leeds fans. Zij zingen zoals ik al op verscheidene filmpjes heb gezien maar het wedstrijdverloop zorgt uiteindelijk voor een tam en mak middagje in het uitvak.

Leeds United begint redelijk en creëert een kansje of twee waarna ‘Wednesday’ de regie volledig overneemt en eigenlijk kans op kans krijgt. De keeper van Leeds, Wiedwald, is meer bang voor de bal dan dat hij daadwerkelijk poogt hem te vangen waardoor Sheffield diverse keren zeer gevaarlijk is. Gary Hooper is de grote man bij de thuisploeg en brengt dan ook volledig terecht Sheffield in de 25e minuut op 1-0. Valk voor rust valt eigenlijk al de beslissing als diezelfde Gary Hooper de 2-0 tegen de touwen knalt.

Leeds probeert de tweede helft furieus te starten en schiet op de paal waarna we een eigenlijk ietwat saaie tweede helft beleven. Joost van Aken speelt een ijzersterke wedstrijd voor de thuisploeg en ook JayJay Grot doet, namens de bezoekers, erg zijn best tijdens het warmlopen. Het mag hem niet baten want in de 71e minuut brengt Leeds trainer Christiansen met Stuart Dalles zijn derde wissel in het veld en kan Grot weer plaats nemen op de bank. Dat Kieran Lee on de 82e minuut aan alle onzekerheid een eind maakt en de 3-0 binnen schiet heeft Wednesday datgene gekregen wat meer dan 100% verdiend was, drie punten tegen een mede promotie kandidaat. Want als Sheffield Wednesday zijn wedstrijden op deze manier blijft benaderen zijn ze wat mij betreft zeker kandidaat voor een play-off plek. (Leeds staat momenteel 5e met 20 punten uit 11 wedstrijden, Sheffield Wednesday heeft 4 punten minder en bezet momenteel de 12e plek).

Met deze, voor mij persoonlijk, kleine anticlimax eindigt onze fantastische roadtrip door Engeland met schitterende stadions, prachtige historie, negen goals, (teveel) hamburgers, bier, slechte grappen en oneindig lachen. Na een snel bezoek aan de The Blades en daarna dwars door Peak District National Park begeven we ons naar Manchester Airport.

De vriendelijke en uiterst correcte mensen van Easy Jet laten ons een aantal uren in onzekerheid of we wel mogen boarden of niet, laten ons inchecken, waarna we lang wachten zelfs plaats mogen nemen in het vliegtuig. We gaan, met een enorme vertraging, in ieder geval naar huis. De piloot meldt ons na weer een half uur wachten het tegenovergestelde. De vlucht gaat niet en we mogen in de terminal een nieuwe vlucht regelen. Wat zich dan ontspint is een prachtig schouwspel van mensen die niet weten wat ze moeten doen tot mensen die de koe bij de hoorns vatten en direct in actie komen. Wij kiezen de middenweg en hopen op een goede bemiddeling vanuit Easy Jet. Wanneer echter wordt omgeroepen dat omboeken via Easy Jet voor de dag erna niet meer kan boeken we snel, met hulp thuisblijver in Nederland, snel een vlucht bij een andere maatschappij. Wat rest is een hotel regelen en dat moet gezegd, dat doet Easy Jet wel echt goed. Binnen no time hadden we een hotel en met een taxi worden we naar daarin een half uur naartoe gereden. Waar ik had gehoopt dat ik ’s avonds thuis weer bij mijn meisje en mijn kleine vent zou zijn mocht ik nog een nachtje naast mijn maatje plaatsnemen.

Een heerlijk weekend ligt bij terugkomst op maandagmiddag achter ons en ondergetekende is verantwoordelijk voor de volgende trip… na Madrid, Glasgow, Praag, Engeland wordt het….. (tips zijn welkom!)


Heb je ook een Championship wedstrijd bezocht? Of zoek je hulp bij het verkrijgen van tickets? Mail naar info@championship-nieuws.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER