Jaap Stam (Reading)

DOOR ELBERT ZEEMAN – CLUBWATCHER READING

Als je aan het begin van het vorige seizoen had gezegd dat Reading derde zou worden in de Championship en dat ik ongeveer tien maanden later aanwezig zou zijn bij de Play-off finale, had ik je voor gek verklaard . Met een gehele nieuwe  (Nederlandse) technische staf, zonder al te veel ervaring, en een buslading vol aan nieuwe (onbekende) spelers, met namen als Gravenberch, Wieser (international van Liechtenstein), Beerens en van den Berg, was ik al blij dat de club niet zou degraderen. Wat daarna gebeurde, met de anticlimax in de Play-off finale op Wembley, is geschiedenis. Het voordeel van vorig jaar was in mijn ogen dat die nieuwe technische staf en al die nieuwe spelers, het hele jaar een beetje onder de radar zijn gebleven. De druk lag juist bij clubs waar veel geld werd uitgegeven, zoals een Newcastle United en Aston Villa maar ook een Wolverhampton Wanderers.

Dit jaar is Jaap Stam en zijn manier van spelen geen grote onbekende meer voor de clubs in de Championship. Toch heb ik het gevoel dat Reading weer bij de Play-off plaatsen gaat eindigen. Dat zal een enorme klus worden, want ook dit jaar zijn er een aantal sterke clubs bijgekomen zoals Middlesbrough en Sunderland en de clubs die al in de Championship spelen zoals Wolverhampton, Derby, Aston Villa, Fulham en Leeds United. Veel van deze clubs hebben veel meer te besteden dan Reading, dus moet de technisch directeur Brian Tevreden creatief zijn op de transfermarkt.  Overigens zegt het veel geld uitgeven aan nieuwe spelers niet automatisch dat je ook goed presteert,  heeft zowel Reading als Huddersfield Town vorig seizoen wel bewezen. Volgens Voetbal International (VI) gaf Reading vorig jaar aan transferuitgaven 8,7 miljoen euro uit terwijl Aston Villa € 84,6 miljoen besteedde. Toch eindigde Reading ver boven Aston Villa, die uiteindelijk op plek 13 strandden.

Afbeeldingsresultaat voor stam reading

Waar het in de Premier League, maar nu ook in de Championship, vooral draait om veel geld uitgeven en dan maar hopen dat je hoog eindigt, heb ik het idee dat Jaap Stam ook echt spelers individueel beter probeert te maken en het team echt wil laten voetballen. Waar bij Reading het spel jarenlang  gebaseerd was op veel ren en vliegwerk, wil Jaap Stam goed positiespel zien.

De aankopen die tot nu toe zijn gedaan (Clement, Bodvarsson, Mannone en Barrow) zijn niet wereldschokkend, maar wel nodig om Reading in de breedte sterker te maken. Echter hoop ik dat er nog wel een spits bijkomt, misschien Nakhi Wells van Huddersfield, die de nodig doelpunten scoort, want dat heeft Reading absoluut nodig. Al met al beloofd het een spannend seizoen te worden, met hopelijk maar één uitkomst: Promotie naar de Premier League!

Vanmiddag om 16:00 speelt Reading haar eerste competitiewedstrijd, uit bij Queens Park Rangers.

https://twitter.com/ReadingFC/status/893713204391559170

LAAT EEN REACTIE ACHTER