Ruim vijfhonderd, overwegend Londenaren, hebben de reis naar Sheffield afgelegd. Dat is voor Engelse begrippen niet heel veel voor een wedstrijd in de Championship. De wedstrijd met een aftrap van half één, de lastige treinverbinding vanuit Londen naar Sheffield en de huidige stand op de ranglijst waren hier mede oorzaken van. Queens Park Rangers sluit het seizoen af in één van Engelands mooiste stadions. Uit bij Sheffield Wednesday komt in Hillsborough een einde aan het voetbaljaargang. De negentiende plek is het eindstation geworden.

DOOR PIETERJAN GENEUGELIJK – CLUBWATCHER QPR
Wij staan vandaag op de befaamde tribune van het Hillsborough-stadion waar in 1989 een ramp voltrok onder de supporters van Liverpool. Toen stond deze tribune, waar het uitvak onderdeel van is, tot de nok toe vol. Nu kunnen wij rustig adem halen. Om ons heen is afdoende ruimte. Alle meegereisde supporters in ons vak kunnen ook rustig adem halen. Na de zomer speelt Queens Park Rangers weer op het tweede niveau. Het seizoen begon dramatisch voor de Super Hoops. Met de seizoenopening, uit bij Preston North End, werd meteen verloren.

Het blijkt een voorbode voor het vervolg. In de derde wedstrijd, uit bij West Bromwich Albion gaat het dan helemaal mis. De eindstand van 7 – 1 komt op het scorebord te staan. Bij rust stond het nog maar 1 – 1. Het werd een werkelijk beschamend optreden in de tweede helft van de ploeg van Steve McClaren. The wally with the Brolly kreeg het team na een aantal wedstrijden aan de praat. Tot en met Boxing Day zette hij een aardige reeks neer van elf overwinningen. Het lek leek boven te zijn. Tussen die elf overwinningen zat de thuisoverwinning op rivaal Brentford. Nog behaaglijker was de uitwinst bij Nottingham Forest. Queens Park Rangers heeft 84 jaar moeten wachten op een overwinning op Forest. Voor de fans om mij heen betekende deze overwinning meer dan de winst op Brentford. Dat was hun hoogtepunt van het afgelopen seizoen. Precies de helft van alle wedstrijden werd verloren. In januari, februari en maart winnen de R’s maar twee wedstrijden. Zelf bezoek ik in die periode de derby op Griffin Park. Uiteraard, en volledig volgens verwachting, verliezen de R’s deze West-London derby.

Hillsborough vanuit het QPR-vak

“We blijven zo lang mogelijk in de pub zitten, we winnen hier toch nooit,” werd ons die dag meegedeeld. Het kost McClaren de kop. De club stuurt de trainer de laan uit. Ian Holloway, de trainer die nog een contract had voor een jaar en zijn plaats af moest staan aan McClaren, trapt nog even na. “He took my job, had my babies and took my kids.”

John Eustace, tot dan toe de assistent, neemt de taken van McClaren over. Hij moet ervoor zorgen dat de acht punten voorsprong op de degradatiezone niet kleiner worden. “Het is dat de concurrentie nog slechter is, anders hadden wij ook in de degradatiezorgen gezeten,” zegt een bevriende supporter. Eustace doet het niet veel beter. Het is vooral overleven.

Een filmpje waarbij een Super Hoop met zijn hoofd tegen de muurwand van de tribune slaat, ging dit seizoen viral. Het geeft de situatie pijnlijk weer. Queens Park Rangers bracht dit seizoen vooral veel kopzorgen. Maar vijf van de vijfentwintig wedstrijden werden winnend afgesloten in 2019.

In de FA Cup leek Queens Park Rangers wel te kunnen stunten. Uiteindelijk werd in de achtste finale met 1 – 0 verloren van finalist Watford FC. Met het uitschakelen van Leeds United en Portsmouth werd voor het eerst sinds meer dan twintig jaar meer dan één tegenstander verslagen voor deze unieke Engelse beker.

Queens Park Rangers valt in de laatste minuten van de wedstrijd en dit seizoen nog één keer aan. Massimo Luongo geeft de bal voor. Matt Smith springt omhoog en met een halve omhaal rampt hij de bal tegen de touwen. Vlak voor onze neus bolt het net en juichen de supporters en spelers met elkaar. Het is een afsluiting die totaal niet past bij het seizoen. Met een overwinning en een werelddoelpunt in het prachtige stadion van Sheffield Wednesday sluit ik ook het jaar met Queens Park Rangers af. Voor de supporters was het afzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER