Simon Grayson kent een zeer matige start met Sunderland

Door Erik-Jan Aafjes – Clubwatcher Sunderland
Met de interlandbreak voor de deur is het tijd om de balans op te maken voor Sunderland, en die is niet bepaald positief. Na de hectische transfer periode die op 1 september afliep was er goede hoop dat Sunderland de draad zou oppakken na de matige competitiestart.

Er lonkten zes punten in twee thuiswedstrijden. De eerste werd, onder toeziend oog van 29.579 toeschouwers, verloren van Sheffield United met 1-2. Volgens manager Simon Grayson was het als groundhog day een film die keer op keer overnieuw begint: ‘We begonnen goed en kregen kansen. Vijfentwintig seconden na een goede kans van ons ligt de bal in ons eigen net. We moeten uit deze negatieve spiraal komen.’ Ook tegen Nottingham Forest lukte dit niet (0-1). De manager had weer dezelfde film gezien: ‘Zonder twijfel verdienden we het niet om deze wedstrijd te verliezen. Dit voelt als een trap in het gezicht.’

Vervolgens de uitwedstrijd tegen Hull waar Sunderland eigenlijk altijd goede resultaten boekt. Zelfs vorig seizoen werd er gewonnen met 0-2. Ook nu leek alles goed te gaan en James Vaughan maakte in de eerste helft zijn allereerste goal voor The Black Cats. Hij was zo blij dat het vieren van deze goal hem een gele kaart opleverde. Kort voor tijd kreeg Sunderland alsnog de gelijkmaker om de oren. De supporters baalden vooral om  de verdedigende wissels van Grayson, iets wat vaak de problemen over je afroept. Volgens de manager vloeiden de krachten uit de ploeg.

Doordeweeks hielp Sunderland Everton aan het wat zelfvertrouwen in de League Cup door kansloos met 3-0 te verliezen. Hierna kwam koploper Cardif City naar het Stadium of Light. Ook nu werden ruim 25.000 toeschouwers op een nederlaag getrakteerd; 1-2.

Afbeeldingsresultaat voor ipswich sunderland 5-2
De spelers druipen af na de oorwassing tegen Ipswich Town

Op dinsdag 26 september volgde uit bij Ipswich het grootste debacle tot dusver. The Tractor Boys wonnen met maar liefst 5-2 van Sunderland. Jason Steele had de voorkeur gekregen boven Robbin Ruiter,  die vijf wedstrijden weinig succesvol onder de lat had gestaan. Uitgerekend voormalig Black Cat Martin Waghorn maakte een goal en bereidde er drie voor. En dat terwijl hij ook op de nominatie stond om bij Sunderland te gaan spelen dit seizoen.

Vervolgens stond de wedstrijd tegen Preston North End op de rol, de club waar Grayson afgelopen zomer vertrok. Sunderland staat inmiddels op een teleurstellende 23e (degradatie)plek. Ondanks dat zagen 3000 meegereisde supporters het enige lichtpuntje van deze maand (2-2). In de tweede helft incasseerde Sunderland binnen twee minuten twee tegengoals en leek alles in te storten. Aiden MC Geady maakte met een mooi doelpunt gelijk en vierde dit volgens de thuissupporters te uitbundig. Belachelijk natuurlijk want waarom mag die man niet blij zijn? Voor de stand schiet het gelijke spel niet op, maar het is wel goed voor het zelfvertrouwen.

In oktober speelt Sunderland tegen Queens Park Rangers (T), Brentford(U), Bristol City(T) en Bolton Wanderers (T). Op papier een uitgelezen kans om de onderste plekken te verlaten.

De hamvraag is; Wat moet er gebeuren? Eerder werd het gebrek aan scorend vermogen genoemd, maar er werden al 12 goals gemaakt in 11 wedstrijden. Dan ligt het probleem meer bij de verdediging want 22 tegengoals (alleen Burton en Bolton kregen er meer tegen) tot nu toe en nog geen enkele ‘clean sheet’. Keeper Jason Steele is niet bepaald een zekerheid. Robbin Ruiter kon het ook niet waarmaken. Al kon hij aan de tegengoals niet veel doen. Ondanks dat zal Steele de komende wedstrijden nog wel het vertrouwen krijgen. Het is te hopen dat Paddy McNair weer snel kan spelen in de verdediging en dat de overige lering hebben getrokken van de wanprestaties tot nu toe.

Afbeeldingsresultaat voor paddy mcnair injury
Paddy McNair

Wat niet helpt is dat de toeschouwersaantallen teruglopen (wat natuurlijk logisch is). Met 25.000 mensen op de tribune is het enorme Stadium of Light (capaciteit 49.000) bijna half leeg. Dat komt de sfeer niet ten goede. En de supporters zijn na jarenlange slechte reeksen niet erg positief gestemd. Vier nederlagen en een gelijkspel in eigen huis is geen goede statistiek. Uit is het met een overwinning, drie gelijke spelen en twee nederlagen iets beter. Zaak is dus vooral om thuis beter te presteren en minder tegengoals te incasseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER