Door Daniel Riemersma – Clubwatcher Leeds United
Pascal Struijk maakt per direct de overstap van Ajax naar Leeds United. De 18-jarige verdediger, die voorlopig zal uitkomen bij de beloftes, tekent vandaag een contract dat hem tot aan de zomer van 2021 aan The Whites verbindt. Struijk komt op Elland Road onder andere landgenoten Vurnon Anita en Jay Grot tegen.

De eerste officiële foto van Struijk is nog onderweg, maar deze sneak preview vonden we alvast op het Instagram account van zijn broer Kasper.


De jeugdinternational verkaste in 2016 van de jeugd van ADO Den Haag naar Ajax. Ajax zag in hem dezelfde potentie als jongens als Justin Kluivert en Matthijs de Ligt. Waar zij de overstap naar Ajax 1 wel konden maken op jonge leeftijd speelde Struijk zijn wedstrijden tot op heden nog in Ajax O19.

Bij zijn presentatie in Amsterdam in 2016 stelde Struijk dat hij “zich bij Ajax verder wil ontwikkelen tot een betere speler en vervolgens het eerste elftal wilde halen”. Dat eerste zal ongetwijfeld gelukt zijn maar een wedstrijd bij Ajax 1 zat er nog niet in voor de in België geboren Nederlander.

Afbeeldingsresultaat voor pascal struijk

In het verleden maakten meerdere Nederlandse talenten de overstap van Nederlandse jeugdteams naar ‘’de andere kant van de plas’’. Het resultaat van deze overgangen mag gerust als wisselend worden beschouwd. Waar het hier vaak ging om jonge talenten (16-17 jaar) die van de bekende Nederlandse jeugdopleidingen naar de grote clubs uit Engeland verkasten kiest Struijk met Leeds United voor een andere route.

Leeds United, momenteel de nummer 10 van de Championship en een achterstand van 3 punten op nummer 6 Sheffield United, maakt dit seizoen een wisselend seizoen door. Het seizoen begon uitstekend voor de ploeg van Christiansen maar daarna kwam de klad erin. Mooie wedstrijden met goede resultaten werden in rap tempo afgewisseld met de meest dramatische prestaties op het veld. Recent dieptepunt was de uitschakeling in de FA Cup door het nietige Newport County.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dat Leeds United zich als een kat in het nauw gedraagt mag voor weinigen als een verrassing komen. De club kijkt al jaren uit naar een promotie naar het hoogste niveau in Engeland en het begin van dit seizoen begon zoals je van een club met een dergelijke ambitie mag verwachten. Door de tegenvallende resultaten heeft het bestuur besloten de portemonnee te trekken en waar Leeds zich afgelopen zomer al behoorlijk op de transfermarkt roerde is dat deze winter niet anders.

De club koopt veel spelers en verhuurt deze vaak direct door aan onder andere Club Deportivo Leonesa zoals de in januari van Gamba Osaka overgenomen Japanner Yosuke Ideguchi. Naast de Japanse middenvelder en Nederlandse verdediger contracteerde Leeds United deze winter ook de van Club Brugge afkomstige Laurens de Bock en betaalde het 4,5 miljoen pond voor Adam Forshaw.

Afbeeldingsresultaat voor adam forshaw leeds

De Bock en Forshaw kunnen worden gezien als een directe versterking voor het eerste elftal dat de komende weken loodzware wedstrijden voor de kiezen krijgt, zo’n beetje alle directe concurrenten voor een play-off plek kruisen de komende weken de degens met The Whites. Het is nog maar de vraag of Pascal Struijk in deze wedstrijden al mag laten zien wat hij waard is of dat hij zijn wedstrijden voorlopig op dinsdagmiddag met de reserves van Leeds zal spelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER