Ipswich Town verloor dit weekend met 6-1 (!) van Charlton Athletic (League One)

DOOR ROBERT – CLUBWATCHER IPSWICH TOWN

‘De hete zomer van Ipswich Town’ leek op rolletjes te verlopen. Na een transfer technisch uitstekende start van de zomer heerste er de afgelopen weken een serene rust op Town’s trainingsground Playford Road. Er gebeurde niets waar je als Clubwatcher nou eens lekker de tanden in kon zetten. Ja, spits Kieffer Moore en rechtsback Josh Emmanuel werden verhuurd aan Rotherham terwijl Brett Pitman aan Portsmouth werd ‘verkocht’. Met dat nieuws krijg je zelfs bij de grootste Championship fetisjist de handen niet op elkaar.

Weinig voedingsbodem voor een goed verhaal komt ook omdat Pre-seasons totaal niet mijn ding zijn. Ik vind een bezoek aan de mondhygiënist leuker dan het kijken naar een pot vriendschappelijk voetbal. Pre-seasons zijn voor fans die met het nieuwste uitshirt met de naam van hun vrouw op de rug een handtekening vragen aan een gehuurde linksback. Of voor groundhoppers. Van die voetbal hippies die met een kloppende erectie een sepia foto van een varen die zich een weg baant door een stoeltje uit 1963 staan te maken. In beide categorieën val ik niet.

Pre-seasons van Ipswich zijn sowieso niet te behapstukken. Het oefenprogramma van de Tractor Boys bezit door de bocht genomen zoveel creativiteit als een Umbro trui van de Actie Sport. Na de traditionele egotrip van McCarthy in Dublin trekt de caravaan tweemaal langs Londen om tegen Barnet, Charlton of Gillingham te spelen. Een dinsdagavond reisje naar het zielloze stadion van buurman Colchester kun je al tot 2042 in de agenda neerpennen net als een zuidelijker tripje richting Cambridge dan wel Peterborough. Doordat Watford hooligan Elton John onlangs de grasmat op Portman Road om zeep hielp kwam dit jaar zelfs de traditionele vriendschappelijke thuiswedstrijd te vervallen.

De laatste jaren kende de pre-seasons van Ipswich slecht één hoogtepunt. 17 Juli 2015. Als je die datum hardop uitspreekt in Ipswich beginnen de levers van de fans spontaan te klapperen. Ipswich was door bevriende club Fortuna Düsseldorf uitgenodigd in Duitsland. Honderden Town supporters stonden in de beruchte Bolkerstraße van Düsseldorf zich in ruim 35 graden ongans te drinken. Onder hen zo’n 50 Nederlanders van clubs – o.a. Vitesse & Helmond Sport – die vriendschappen met Ipswich Town Fans aanknoopte tijdens Nederlandse pre-season toeren aan het begin van dit decennium. Even was er hoop op een jaarlijks wederkerende friendly maar de club toonde zich een slechte kameraad en nodigde de Duitsers het jaar erop niet uit in Engeland waarna het voorseizoen snel weer naar zijn comateuze toestand terugkeerde.

Town-fans in Dusseldorf(2015)

Toch gaf deze pre-season meer reden tot optimisme dan die van vorig jaar toen de doelpunten in de voorbereiding op de hand van een vuurwerkslachtoffer te tellen waren. Er werd destijds o.a. verloren van Burnet en zelfs de monument bewoners van Royale Union St Gilliose uit de Belgische tweede klasse wonnen eenvoudig de afsluitende oefenwedstrijd op Portman Road. Dit jaar was het anders. Ipswich speelde aardig en de bal hoefde maar tegen nieuwe aanwinst Joe Garner aangeschoten te worden of hij rolde in het doel. Rustig speculerend over welke nieuwe spits er nog moest komen reisde de Town fans afgelopen zaterdag naar Londen en passant kijkend naar hotels die eventueel geboekt konden worden voor de play-off finales.

Het liep anders. Na 60 minuten stond er 6-1 op het scorebord van The Valley. Ipswich Town werd volledig uit elkaar getrokken door een gemiddeld League One team. In een ruim uur gooide Town alle pre-season goodwill uit het raam en daarmee werd de gok die eigenaar Marcus Evans nam om trainer McCarthy nog een kans te geven direct zichtbaar. In plaats van vol vertrouwen lopen de Tractor Boys a.s. zaterdag het veld op in de wetenschap dat een slechte start van het seizoen of zelfs de wedstrijd een onomkeerbare giftige stemming zal creëren. Tel daarbij op dat alle zomer aanwinsten inmiddels ziek zwak of misselijk zijn en de conclusie van Juli moet zijn; Winter is coming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER