Een kleurloos seizoen is het uiteindelijk geworden voor Preston North End. Nadat het even leek dat de play offs nog een haalbare kaart zou zijn, viel Preston toch in de slotfase van de competitie volledig door de mand, resulterend in een 14e positie in de eindranglijst. Gezien de begroting en het transferbudget gewoon een plek waar de club zich kan bevinden, maar er was toch stiekem gehoopt op meer na het succesvolle vorige seizoen. De clubleiding heeft de komende zomer belangrijke beslissingen te nemen om de koers voor komende seizoenen te bepalen.

DOOR MARCEL PELLEBOER – CLUBWATCHER PRESTON NORTH END
Neil tekent bij
Een voorbode van de te kiezen koers was het nieuws dat Alex Neil bijtekende, daar waar iedereen zich er al bijna mee verzoend had dat de manager de overstap naar het hevig flirtende West Brom zou maken. Een overstap zou op alle fronten een stap vooruit zijn geweest voor Neil maar hij besloot zijn huidige club trouw te blijven. In de pers wist Neil wel te melden dat er bepaalde toezeggingen waren gedaan wat hem er toe had doen besluiten om bij te tekenen. Een golf van opwinding rolde zich uit over de fans. Meer transferbudget? Een hoop aankopen? Een serieuze poging om te promoveren? Om dat te realiseren zal de club toch een andere koers moeten gaan varen. Dat betekent minder scouten in League One en Two en het vizier op Championship spelers en spelers van Premier League clubs die dat niveau net niet of nog niet halen. Beter 3 versterkingen van kwaliteit dan 6 als kwantiteit. De eerste geruchten voorspellen wat dat betreft weer weinig goeds. Oldham verdediger George Edmundson wordt gelinkt aan een transfer. Opnieuw een League Two speler.

Welke spelers worden binnenboord gehouden?
Naast het aantrekken van nieuwe spelers zal het management van Preston ook de handen vol hebben aan spelers wiens contract nog maar een jaar doorlopen. Dat zijn er in totaal maar liefst 12! Het besluit zal genomen moeten worden of er verkocht of verlengd moet gaan worden. En de vraag daarbij is natuurlijk of de speler in kwestie zelf ook wil verlengen. Wie zijn deze 12?

  •  Callum Robinson: Meteen maar beginnen met de belangrijkste speler. Preston zal er alles aan gelegen zijn om het contract van Robbo te verlengen. Sterker nog, de club moet hier topprioriteit nummer 1 van maken. Robbo is in potentie de sterspeler en beleefde zijn beste seizoen tot nu toe in het hagelwitte shirt, ondanks een lange blessure. De belangstelling voor Robinson zal niet mals zijn en de vraag is of Robinson zelf ook niet toe is aan een stap hogerop.

    Callum Robinson
  •  Paul Gallagher: Heeft onlangs zijn contract met een jaar verlengd en lijkt het per seizoen aan te kijken hoe het nog gaat. Afgelopen seizoen vaak beslissend en het moet gek lopen willen club en speler halverwege het komende seizoen niet opnieuw met contractnieuws komen.
  •  Tom Barkhuizen en Billy Bodin: Twee vleugelspelers die het afgelopen seizoen niet hebben beleefd zoals ze graag hadden gewild. Barkhuizen raakte gaanderweg zijn basisplek kwijt en leek maandenlang met zijn vorm en vooral zichzelf te worstelen. Bodin raakte in de voorbereiding zwaar geblesseerd en speelde het hele seizoen niet. Doordat Preston in de winterstop Josh Ginnelly aantrok is het de vraag of er komend seizoen nog wel plek is voor of Bodin of Barkhuizen. Dit zal ook afhankelijk zijn van een eventuele contractverlenging van Robinson. Mocht Robbo blijven dan lijkt de kans op een vertrek van Barkhuizen groter dan dat van Bodin.
  • Tom Clarke: De aanvoerder raakt al op leeftijd en miste dit seizoen meerdere wedstrijden wegens blessures. Toch zal een zomers vertrek van het boegbeeld klein zijn en is de verwachting dat er een contractaanbod gaat komen, maar dan wel voor maximaal 2 jaar.
Afbeeldingsresultaat voor tom clarke preston
Tom Clarke
  • Declan Rudd, Chris Maxwell, Michael Crowe, Matthew Hudson: 4 doelmannen met nog een jaar contract. In deze categorie zal de grootste knoop moeten worden doorgehakt. In de winterstop werd Connor Ripley gehaald met de verwachting dat hij meteen de nummer 1 onder de lat zou worden. Rudd keepte echter zeer sterk na de winterstop maar moest de laatste twee wedstrijden zijn plek afstaan. De verwachting is dat Chris Maxwell zijn heil ergens anders gaat zoeken. Maxi werd in januari verhuurd omdat hij ontevreden was over zijn speelminuten en ook voor komend seizoen lijkt het er niet op dat hij de 1e doelman wordt. Een vertrek is dan logisch. Vraag voor Rudd is of hij tweede viool wil gaan spelen of eerst voor zijn kans in de voorbereiding gaat. Het feit dat Preston volgens geruchten interesse heeft in Ipswich doelman Bialkowski geeft aan dat Rudd ook mogelijk voor een vertrek staat. Dan blijven Crowe en Hudson over als kandidaat voor 3e doelman. Crowe liet geen al te beste indruk achter in de FA cup match die hij mocht keepen. Hudson heeft talent, komt uit de eigen jeugdopleiding en werd afgelopen seizoen verhuurd. Meest logische zou zijn om Hudson te verlengen en opnieuw te verhuren en Crowe aan te houden maar zonder verlenging.
  • Jack Baxter, Connor Simpson: Twee jeugdspelers met toekomst. Baxter is een defensieve middenvelder en Simpson een spits. Contractverlenging en verhuur om vlieguren te maken. Komen vooralsnog te kort als selectiespelers.
  • Kevin O’Connor: De wegen van Preston en de Lotto miljonair zullen de komende zomer gaan scheiden. O‘Connor komt gewoonweg te kort en heeft Hughes en Earl voor zich in de pikorde. Tijd voor de linksback om ergens anders zijn carierre voort te zetten.

De komende weken kan Hemmings op zoek naar de spaarpot om hem af te stoffen of veilig achter slot en grendel te stoppen. Laat de transferzomer maar beginnen!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER