Stam vs Hasselbaink

Hasselbaink vs Stam; van teamgenoten tot tegenstanders

Vanwege interlands de afgelopen periode heeft het clubvoetbal een kleine twee weken stilgelegen. Gelukkig beginnen de competities aankomend weekend weer en in de Championship staat er gelijk een interessant affiche op het programma; QPR-Reading, oftewel het duel tussen Jimmy Floyd Hasselbaink en Jaap Stam.

Hasselbaink vs Stam
Jaap Stam (Manchester United) probeert een schot van Hasselbaink (Chelsea) te blocken
Unieke ontmoeting

Jaap Stam en Jimmy Floyd Hasselbaink kennen elkaar goed. Ze speelden samen in het Nederlands Elftal op het WK ’98 in Frankrijk, en stonden als spelers al tegenover elkaar in de Premier League. Stam namens Manchester United, en Hasselbaink namens Leeds en Chelsea. Hasselbaink was in het seizoen 1998/1999 tweemaal trefzeker tegen United. Als trainers stonden de twee nog nooit tegenover elkaar, tot aanstaande zaterdag 16.00uur.

WK 1998
Stam en Hasselbaink als teamgenoten bij het Nederlands Elftal
Jimmy Floyd Hasselbaink

Voordat Hasselbaink zijn trainerscarrière bij Royal Antwerp in 2013 begon, speelde de aanvaller ruim 450 wedstrijden betaald voetbal. Hij begon in 1990 bij Telstar en sloot 18 jaar later zijn carrière af bij Cardiff City. Daartussen speelde hij onder meer voor Boavista, Atletico Madrid en Leeds United. Bij Chelsea speelde (en scoorde) hij de meeste wedstrijden uit zijn loopbaan. In 136 wedstrijden was hij 70 keer trefzeker.Hasselbaink

Nadat hij ervaring opdeed als trainer bij de jeugd van Chelsea, en als assistent op de bank zat bij Nottingham Forest, ging Hasselbaink voor het eerst zelfstandig aan de slag bij Royal Antwerp. Na anderhalf jaar verruilde hij België voor Engeland, waar hij trainer werd van Burton Albion. Daar zullen ze Hasselbaink niet snel vergeten. Hij werd met de club voor het eerst in de historie kampioen in League Two, en in het tweede seizoen verliet hij de ‘Brewers’als koploper. Dit deed Hasselbaink omdat hij aan de slag kon bij QPR, waar zijn prestaties met Burton ook niet onopgemerkt waren gebleven. Nu, bijna een jaar na zijn aanstelling, is de 44-jarige manager nog altijd in dienst van de club. Tot dusver stond Hasselbaink 131 keer als hoofdtrainer langs de lijn. 58 wedstrijden werden gewonnen, 38 eindigde in een gelijkspel en 35 keer werd er verloren, een winstpercentage van 44.3%.

Bij QPR haalt hij zijn gemiddelde vooralsnog omlaag (28.6%). Vorig seizoen eindigde de ‘Hoops’ op een teleurstellende 12e plaats, waardoor directe terugkeer naar de Premier League verre van dichtbij was. Op dit moment zien we QPR terug op plek 13, maar liggen de verschillen na 11 wedstrijden nog dicht bij elkaar. Nummer 6 (Birmingham), staat op 5 punten van QPR, en aangezien er in de Championship 46 wedstrijden worden gespeeld, is er nog geen man over boord.

Competitiewedstrijden Winst Verlies Gelijk Goals voor Goals tegen
 11 4 3 4 14 17
Jaap Stam

De 44-jarige manager van Reading is  dit seizoen begonnen aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. Voordat hij een contract tekende in het Madjeski Stadium was Stam actief bij Manchester United, PEC Zwolle en Ajax. Bij United werkte hij als scout, in Zwolle als assistent en bij Ajax was hij trainer van de verdedigers en later werkzaam voor Jong Ajax.Jaap Stam

Stam eindigde zijn loopbaan ook in Amsterdam. Na buitenlandse avonturen bij Manchester, Lazio Roma en AC Milan keerde Stam terug naar Nederland. Niet naar PSV, 1 van zijn oude clubs, maar naar Ajax. De prijzenkast van Stam is een behoorlijke; Zo won hij onder meer met United de Champions League, 4 landstitels (1x PSV, 3x United) en werd hij in 1997 uitgeroepen ‘Nederlands voetballer van het jaar’.

Als trainer is de prijzenkast nog leeg. Zijn start met Reading is overigens prima te noemen. De ‘Royals’ pakte 18 punten uit 11 wedstrijden en staan daarmee op plek 8. Vorig seizoen, zonder Jaap Stam, moesten de supporters van Reading genoegen nemen met een troosteloze 17e plaats. Wanneer de lijn van dit seizoen kan worden doorgetrokken, zal Reading zich wel eens kunnen gaan mengen om de play-offs plaatsen. Na 14 officiële wedstrijden won Stam 7 keer (50%), werd er 4 keer gelijk gespeeld en 3 wedstrijden verloren.

Zaterdag staan Jaap Stam en Jimmy Floyd Hasselbaink voor de eerste keer als manager zijnde tegenover elkaar. Waar Stam tevreden kan zijn met zijn seizoensstart, zal Hasselbaink op meer hebben gehoopt. Na 11 wedstrijden staat QPR met 15 punten op een 13e plaats. Het puntenverschil met de tegenstander van vandaag, de nummer 8 van de ranglijst Reading, is slechts 3 punten. Wat opvalt is dat zowel QPR als Reading meer doelpunten tegen kreeg, dan het er zelf maakte.

Competitiewedstrijden Winst Verlies Gelijk Goals voor Goals tegen
11 5 3 3 12 15
Nederlanders in het veld

Niet alleen buiten het veld, maar ook binnen de lijnen zien we komende zaterdag een hoop Nederlanders het tegen elkaar opnemen. Bij QPR staan Tjaronn Chery en Nasser El Khayati onder contract. Bij Reading zijn dat Roy Beerens, Joey van den Berg enDanzell Gravenberch. Chery, Beerens en van den Berg zullen naar waarschijnlijk kunnen rekenen op speeltijd. El Khayati is voornamelijk reserve, Gravenberch moet hopen op een plekje in de wedstrijdselectie.

Joey van den Berg en Danzell Gravenberch kwamen net als Roy Beerens deze zomer naar Reading. De eerste twee stonden in 2013 nog tegenover elkaar in de wedstrijd Heerenveen – NEC. Van den Berg versloeg met Heerenveen het NEC van Gravenberch met 2-0.

Gravenberch vs van den Berg
Nu teamgenoten maar in 2014 stonden van den Berg en Gravenberch nog tegenover elkaar tijdens sc Heerenveen – NEC (2-0)

In zijn korte periode bij NEC nam Gravenberch het in het seizoen 2013/2014 ook nog op tegen huidig ploeggenoot Roy Beerens. AZ en NEC deelden de punten; 1-1.

Beerens (AZ Alkmaar) en Gravenberch (NEC Nijmegen)
Nu ploeggenoten, vroeger tegenstanders. Op 13 april 2014 nam Beerens het met AZ op tegen het NEC van Gravenberch (1-1)
Tjaronn Chery vs Joey van den Berg

Het zal zaterdag niet voor de eerste keer zijn dat Joey van den Berg en Tjaronn Chery als tegenstanders tegenover elkaar staan. Als we de geschiedenisboeken induiken zien we dat zowel Chery als van den Berg twee keer van elkaar wisten te winnen, eenmaal werd er gelijkgespeeld. In deze duels pakte Joey van den Berg maarliefst 2 keer de rode kaart, terwijl Tjaronn Chery er 1 kreeg. Laatstgenoemde was goed voor 1 doelpunt.

  Winst Verlies Gelijkspel Doelpunten
Joey van den Berg 2 2 1 0
Tjaronn Chery 2 2 1 1
Chery vs van den Berg
Chery (links) en van den Berg (rechts) in actie tijdens FC Groningen – sc Heerenveen

Het eerste duel tussen beide middenvelders vond al plaats op 14 januari 2011 in de Eerste Divisie. van den Berg stond toen onder contract bij PEC Zwolle en Chery bij FC Emmen. Mede door een doelpunt van Chery versloeg FC Emmen PEC Zwolle met 3-4. Joey van den Berg kreeg in deze wedstrijd twee keer de gele kaart voorgeschoteld. Yanic Wildschut, nu uitkomend voor Wigan Athletic, maakte ook nog een doelpunt.


doelpunt van Chery te zien vanaf 01:14

Begin 2013 was Chery, toen uitkomend voor ADO Den Haag, wederom te sterk voor Joey van den Berg. De wedstrijd eindigde in een 2-1 overwinning voor ADO en van den Berg kreeg tweemaal geel. Danny Holla, vorig jaar onder contract bij Brighton, was een van de doelpuntenmakers. In het seizoen 2013/2014 was Joey van den Berg twee keer te sterk voor Chery. Zowel thuis als uit won Heerenveen van FC Groningen. Het laatste duel tussen de twee dateert van 7 december 2014. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Tjaronn Chery vs Roy Beerens

Joey van den Berg is niet de enige Nederlandse tegenstander waar tegen Tjaronn Chery het al eerder opnam. In zijn tijd bij ADO Den Haag en FC Groningen nam de middenvelder het vijfmaal in competitieverband op tegen Roy Beerens, tegenwoordig vleugelaanvaller van Reading. Beerens bleek vaak de sterkere. Met AZ won hij 2 keer van ADO en speelde hij 2 keer gelijk. Toen Chery naar FC Groningen trok namen ze het eenmaal tegen elkaar op en wederom was Beerens de baas.

  Winst Verlies Gelijkspel Doelpunten
Roy Beerens 3 0 2 0
Tjaronn Chery 0 3 2 0

 

Beerens vs Chery
Beerens en Chery tegenover elkaar (AZ-ADO)

Het fluitsignaal voor het begin van de wedstrijd QPR – Reading klinkt aanstaande zaterdag (15 oktober) om 16:00 (Nederlandse tijd) vanaf Loftus Road, de thuisbasis van de ploeg van Jimmy Floyd Hasselbaink. Blijf via onze Twitter-pagina op de hoogte van de gebeurtenissen uit deze wedstrijd.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER