Rickie Lambert

Door Paul Westerhof – Clubwatcher Cardiff City
Vandaag, 2 oktober 2017, maakt Rickie Lambert bekend een punt achter zijn carrière te zetten. Cardiff City dacht in de zomer van 2016 met het aantrekken van Rickie Lambert een topaankoop te hebben gedaan. Nu, ruim een jaar later, blijkt dit toch niet een succes te zijn geweest en heeft de 35-jarige Lambert besloten te stoppen. Waar ging het mis met de elfvoudig Engels international bij Cardiff City?

Lambert werd op zijn 10e opgenomen in de jeugdopleiding van Liverpool dat vijf jaar later weer afscheid van hem nam. Blackpool pikte de toen 16-jarige Lambert op, maar zijn verblijf bij The Seasiders was geen succes. Hij kwam slechts drie wedstrijden in actie waarna hij weer mocht vertrekken. Een vroegtijdig einde van een nog prille carrière leek aanstaande. Geen club leek meer geïnteresseerd en Lambert zag zich genoodzaakt om in een bietenfabriek te werken. Voor twintig pond per dag stond hij deksels op potjes te draaien om vervolgens ’s avonds te gaan trainen. Ondanks de mislukte periodes bij Liverpool en Blackpool en zijn uitzichtloze situatie in de fabriek was Lambert vastbesloten door te zetten, want een leven zonder voetbal zag hij niet zitten.

Lambert’s spreekwoordelijke gebeden werden gehoord, want Macclesfield Town contracteerde hem in maart 2001. Bij Macclesfield maakte hij de nodige minuten en maakte hij indruk wat hem een transfer naar Stockport County opleverde. Tussen 2002 en 2005 speelde Lambert veel wedstrijden en wist hij met enige regelmaat het net te vinden. Een stap naar een hoger niveau werd echter niet gezet. Sterker nog, Lambert deed een stap terug door in februari 2005 de overstap te maken naar Rochdale, dat speelde in League Two, een divisie lager dan Stockport County. Bij Rochdale kende hij een sterk seizoen waarin hij in alle 46 competitiewedstrijden speelde en goed was voor 22 doelpunten. In de zomer van 2006 maakte hij de overstap naar Bristol Rovers waar hij 155 keer voor uitkwam en 59 doelpunten wist te maken. Vervolgens maakte hij in augustus 2009 de overstap naar de club waar hij het meest succesvol zou zijn, Southampton.

In zijn eerste seizoen bij The Saints, die op dat moment uitkwamen in League One, werd hij direct clubtopscoorder. In het seizoen 2010-2011 herhaalde Lambert dit kunststukje en promoveerde Southampton naar de Championship. Met een ontketende Lambert in de selectie dwong Southampton een jaar later direct promotie naar de Premier League af. In 48 wedstrijden wist Lambert 31 keer te scoren wat hem de titel Championship Player of the Year for 2011 opleverde en een plek in het PFA Championship Team of the Year 2011-2012.

In het seizoen 2012-2013 scoorde Lambert direct in zijn allereerste wedstrijd op het allerhoogste niveau tegen Manchester City. Daarmee behaalde hij een bijzondere mijlpaal, namelijk scoren in alle vier hoogste divisies van Engeland. Hij is overigens niet de enige speler die dit gepresteerd heeft, Sheffield Wednesday spits Hooper slaagde er bijvoorbeeld ook in.
Lambert eindigde het seizoen 2012-2013 wederom als clubtopscoorder, met 15 doelpunten in 38 wedstrijden. Dit sterke seizoen in de Premier League bleef niet onopgemerkt. Op 8 augustus 2013 werd Lambert namelijk opgeroepen voor het Engelse nationale team. In zijn eerste wedstrijd, een vriendschappelijke, tegen Schotland wist hij direct de winnende te scoren met zijn eerste balcontact. Het seizoen 2013-2014 speelde Lambert weer een uitstekend seizoen bij Southampton waarin hij niet alleen 13 keer wist te scoren in 37 wedstrijden, maar ook geselecteerd werd voor de Engelse ploeg dat zou afreizen naar de Wereldkampioenschappen in Brazilië in de zomer van 2014. Uiteindelijk speelde Lambert 235 wedstrijden voor The Saints, waarin hij 117 doelpunten wist te maken. Een fraai statistiek van deze spits is dat hij 34 penalty’s heeft genomen namens Southampton waarvan hij geen enkele miste.

In juni 2014 nam Liverpool Lambert over van Southampton. Hij keerde terug bij de club waar het voor hem allemaal begon in de jeugd en de cirkel leek rond. Een onverdeeld succes werd zijn verblijf bij The Reds helaas niet. Lambert wist nog wel te scoren namens Liverpool in de Champions League, maar kon niet echt overtuigen. In 36 optredens in verschillende competities wist hij slechts 3 keer te scoren, waarna Liverpool besloot hem aan West Bromwich Albion te verkopen. Bij de Baggies wist Lambert wederom niet te overtuigen. Hij wist in het seizoen 2015-2016 in 24 wedstrijden slechts 1 doelpunt te produceren.

Op deadline day in de zomer van 2016 maakte Lambert de overstap naar Cardiff City waar hij enthousiast werd ontvangen door toenmalig coach Trollope, die meende een topaankoop in huis te hebben gehaald. Helaas bleek niets minder waar. Langdurig blessureleed en wisselvallige prestaties maakten het tot een moeilijk jaar voor Lambert. Dat, in combinatie met het feit dat het Deense talent Kenneth Zohore doorbrak als spits bij Cardiff City en de opvolger van Trollope en huidig coach Warnock weinig in hem zag, hadden als gevolg dat Lambert niet verder dan 13 optredens voor The Bluebirds kwam waarin hij 4 keer het net wist te vinden. Op 6 juli 2017 besloten Cardiff City en Rickie Lambert gezamenlijk dat het beter was om een punt te zetten achter een moeizaam jaar en zijn tweejarig contract op te zeggen.

Er waren deze zomer geruchten dat Lambert zijn carrière zou gaan voortzetten. Clubs als Blackburn Rovers, Bristol Rovers alsook Plymouth Argyle werden genoemd, maar tot een transfer kwam het niet. Uiteindelijk heeft hij vandaag bekend gemaakt een punt achter zijn profcarrière te zetten. Lambert’s periode bij Cardiff bleek geen succesverhaal, evenals zijn korte periodes bij Liverpool en West Brom. Desalniettemin is respect voor deze speler op zijn plaats. Een man die na een moeizame start van zijn voetbalcarrière weigerde op te geven en zichzelf via de lagere Engelse divisies heeft weten op te werken tot een speler die meekon in de Premier League, die scoorde in de Champions League, die uitkwam voor Engeland en minuten mocht maken op een WK.

LAAT EEN REACTIE ACHTER