Jordan Hugill na de 1-0 tegen QPR

Door Marcel Pelleboer – Clubwatcher Preston North End

Met nog negen wedstrijden te gaan, strijd Preston nog steeds om de plekken die recht geven op de play offs. Na de negatieve serie in oktober en november heeft de ploeg van Alex Neil zich herpakt en haalde het na de zege in Bristol op 21 november 32 punten uit 19 wedstrijden. De Lilywhites wonnen 8 keer, speelden 8 keer gelijk en verloren driemaal.

Het gat naar play-off plek 6 is momenteel 4 punten. Preston is eigenlijk continue de wielrenner geweest die bergop naar de Alpe D’Huez de koplopers in het oog heeft maar er steeds net niet bij komt. Zodra het lijkt dat het gat gedicht is, volgt er een kleine demarrage van de groep waardoor het gaatje wederom valt. Is Preston in staat om het gat definitief dicht te rijden en zelf te demarreren? Andere vraag is, had Preston al niet in de kopgroep moeten zitten? Een analyse van de afgelopen reeks.

De zeges
Preston pakte de volle winst thuis tegen QPR, Sheffield United, Hull City en Bristol City en uit tegen Burton, Cardiff, Forest en Bolton. De zeges tegen Sheffield, Bristol en Cardiff zijn met name lekker omdat dit directe concurrenten voor de play off plekken zijn. In Cardiff werd een draak van een match op de mat gelegd, maar de goal vlak voor tijd van Clarke was daarom des te lekkerder. Thuis tegen QPR werd in de slotfase met 1-0 gewonnen door een goal van Hugill. De zege in de Lancashire derby tegen Bolton mocht er ook zijn. Bij rust op achterstand, na 90 minuten een 1-3 zege, onder het toeziend oog van een euforische clubwatcher uit Nederland. Preston had zomaar 4 punten minder kunnen hebben, maar de zeges op Cardiff en QPR waren wel degelijk verdiend.

Image result for bolton preston 1-3
Sean Maguire is terug na een lange blessure en hielp Preston sindsdien twee keer aan 3 punten!

De gelijke spelen
Preston speelde thuis gelijk tegen Forest, Birmingham en Wolves en uit tegen Norwich, Barnsley, Millwall, Brentford en Villa. Met name het puntverlies thuis tegen Forest en Birmingham City mogen zuur genoemd worden. In de strijd om play offs moeten dergelijke wedstrijden thuis ‘gewoon’ gewonnen worden. Tegen Wolves kwam Preston op voorsprong maar moest het na rood voor Welsh de laatste 35 minuten met 10 man spelen. Een gelijkspel was dan ook het maximaal haalbare. Een punt halen bij Brentford en Villa is iets waar je op voorhand voor tekent. Bij Villa had er misschien toch meer ingezeten maar een erg makkelijk gegeven strafschop voor Villa zorgde ervoor dat Preston de drie punten niet mee kon nemen. Het punten verlies bij de andere drie uitwedstrijden was gezien het vertoonde spel ook logisch. Preston wist niet te imponeren en maakte dan ook geen aanspraak op een zege.

De nederlagen
Preston ging op het eigen Deepdale onderuit tegen Middlesbrough, Ipswich en Fulham, Stuk voor stuk pijnlijke nederlagen. Ten eerste omdat het in eigen huis is en ten tweede omdat met name Boro en Fulham directe concurrenten zijn. Tegen Ipswich werd een waardeloze pot voetbal op de mat gelegd en de nederlaag was dan ook meer dan verdiend. Tegen Boro werd een 0-1 achterstand voor rust omgebogen in een voorsprong. Meteen na rust moet de 3-1 vallen, maar Harrop mist. Boro scoort daarna twee keer en Preston weet dit niet meer om te draaien. Tegen Fulham loopt Preston in de laatste minuten tegen een nederlaag aan. Kwelgeest Mitrovic scoort tweemaal en zorgt voor de feestvreugde bij The Cottagers.

Image result for mitrovic preston fulham
Mitrovic (Fulham) scoorde vorige week tweemaal op Deepdale waardoor Preston met 1-2 verloor.

De wintertransfers
Alex Neil was voorafgaand aan de wintertransferperiode stellig: Preston zou er sterker uitkomen dan erin gaan. Toch kun je niet stellen dat Preston de winst wist te pakken. Financieel wel, sportief niet. Gehaald werden Bodin, Moult en Simpson. Van Simpson mag nog niets verwacht worden. De jonge aanvaller is gehaald met het oog op de toekomst. Billy Bodin wist al rap een basisplaats af te dwingen en was al een paar keer beslissend. Louis Moult kan nog geen potten breken, mede door blessures. Preston verhuurde Pringle, O’Connor, Boyle, Doyle en Vermijl. Alle vijf logisch, geen van allen heeft het niveau om Preston richting de play offs te helpen. O’Connor viel alleen op door het winnen van een miljoen Euro in de Ierse loterij. Het vertrek van Jordan Hugill doet wel pijn bij Preston. Een vertrek in de winter werd onvermijdelijk na het miljoenenbod van West Ham United. Het kwam echter te laat voor Preston om zelf nog toe te kunnen slaan op de transfermarkt. De transfer van Ryan Ledson van Oxford naar Preston liep stuk. Preston miste hiermee de kans om het middenveld van meer elan te voorzien.

Het aftellen kan beginnen
Nog negen belangrijke wedstrijden te gaan. Wedstrijden waarin Preston moet laten zien dat het zin heeft in het ultieme toetje. Thuis ontvangt het nog Derby, Leeds, Norwich en Burton. Uit moeten de mannen van Neil nog naar Sunderland, Sheffield Wednesday, Reading, QPR en Sheffield United. Negen pittige wedstrijden. Wedstrijden waarin je kan laten zien dat je het waard bent om de Play Offs te spelen. Aan Alex Neil de taak om het waar te maken. Neil weet wat promoveren is en hij heeft sinds twee weken weer de beschikking over zijn absolute troefkaart: Seani Maguire. De kleine man maakte tegen Bolton zijn rentree na maanden blessureleed en scoorde in drie wedstrijden vier keer. Alle ballen op Maguire dus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER