Door Erik-Jan Aafjes
Clubwatcher Sunderland

Na 10 seizoenen geknokt te hebben tegen degradatie in de Premier League viel op 29 april jl. het doek voor Sunderland. Dat het doelpunt tegen Bournemouth kort voor tijd viel was tekenend voor het seizoen, waar manager David Moyes al na twee wedstrijden zag dat het lastig zou worden om degradatie te ontlopen. Deze uitspraak werd hem zwaar aangerekend door de supporters en zijn ontslag na afloop van het seizoen was dan ook onvermijdelijk.

Pas vorige week werd de nieuwe manager Simon Grayson (voorheen succesvol met o.a. Leeds en Preston North End) gecontracteerd, een aanstelling die op veel instemming kan rekenen van de supporters. Deze trouwe supporters hopen het aankomende seizoen op een zelfde afloop als het seizoen 2006-2007, het laatste seizoen van Sunderland tot nu toe in de Championship.

De club werd in  juli 2006 overgenomen door een Iers consortium die de voormalige voetballer Niall Quinn naar voren schoven als voorzitter en in eerste instantie als manager (zonder succes). Het seizoen begon namelijk dramatisch met vier nederlagen in de competitie en één in de League Cup tegen Bury, dat op dat moment 24e in League Two stond. Het gevolg was ‘rock bottom’ op de ranglijst en al uitgeschakeld voor de Cup. Eind augustus werd Roy Keane als manager aangesteld en op transfer deadline day werden zes spelers gecontracteerd waaronder Dwight Yorke, Ross Walace en David Connolly. Hierna werden de prestaties beter, maar het team bleef zeer wisselvallig tot de winterstop. Op dat moment stond de ploeg in de middenmoot. In de winterstop benutte Roy Keane zijn contacten en werden Danny Simpson en Jonny Evans van Manchester United geleend.  Hierna stond de verdediging als een huis en werden in twintig wedstrijden maar liefst 51 punten gehaald. Dit gevoegd bij de 37 punten uit de eerste 26 wedstrijden kwam het op een totaal van 88 punten.

Voor 44.448 toeschouwers werd op 27 april 2007, thuis tegen Burnley (3-2) de fel begeerde promotie veilig gesteld. Een week later werd Luton Town op Kenilworth Road met 0-5 verslagen, een overwinning die het kampioenschap betekende.

David Connoly en Dwight York

De huidige manager Simon Grayson is bijna twee maanden eerder gekomen dan Roy Keane destijds en ook toen kwam het goed. Verschil is dat ook nu sprake was van een overname aangezien eigenaar Ellis Short de club wilde verkopen. Dit is niet gelukt. De gesprekken zijn op niets uitgelopen. Op de transfermarkt is het tot nu toe rustig: Jermain Defoe vertrok transfervrij naar Bournemouth,  keeper Jordan Pickford voor € 28,5 miljoen naar Everton en Fabio Borini tot verbazing van veel supporters naar AC Milan (‘they don’t know he’s shite?’). Maar het is nog lang geen 1 september.

In de voorbereiding speelt Sunderland maar liefst vier wedstrijden tegen Schotse clubs. Uit tegen Hibernian, Livingstone en  St. Johnstone en op 29 juli in het Stadium of Light  tegen Celtic. Een kleine week later trapt Sunderland de competitie af tegen Derby County. Wordt het een seizoen van stabilisatie of kunnen ze het succes seizoen 2006-2007 evenaren?

LAAT EEN REACTIE ACHTER