Tom Huddlestone

Door Tys Hallema – Clubwatcher Derby County
Derby County maakte dit weekend de terugkeer van ‘verloren zoon’ Tom Huddlestone bekend. De ervaren middenvelder (30) moet de promotiekansen van The Rams vergroten. De speler zelf spreekt van het volbrengen van een missie.

Derby County maakte naar verluidt zo’n twee miljoen Britse pond over aan Hull City, waar Huddlestone de afgelopen vier seizoenen speelde. De interesse voor de speler was groot, maar de lokroep van zijn oude liefde bleek doorslaggevend.
Huddlestone, geboren in Nottingham, begon zijn profloopbaan bij Derby County. In augustus 2003 debuteerde hij als zestienjarige op de eerste speeldag van het seizoen. De sterke middenvelder veroverde direct een basisplaats en behield die twee seizoenen lang. Zijn laatste wedstrijd voor Derby County was de halve finale in de play-offs voor promotie, die verloren ging tegen Preston North End.

In 2005 maakte hij de overstap naar Tottenham Hotspur, dat hem direct uitleende aan Wolverhampton Wanderers. In januari 2006 maakte Huddlestone, nog maar net 19 jaar oud, zijn debuut voor The Spurs. Het seizoen erop speelde hij zich in de basis en Huddlestone groeide uit tot een gewaardeerde kracht op het middenveld van de Londense club. Gezegend met een sublieme pass en een krachtig schot speelde hij zich zelfs in de kijker bij het nationale elftal. Tussen 2009 en 2012 reikte Huddlestone tot vier interlands.

Huddlestone bereikte door een opmerkelijke actie een bepaalde cultstatus in Engeland. Na een doelpunt tegen Arsenal in 2011 ging hij de uitdaging aan dat hij zijn haar niet zou knippen tot hij weer zou scoren om op die manier geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Tweeënhalf jaar, 55 wedstrijden en een flinke bos krullen later, scoorde hij pas eind 2013 weer. Het leverde ruim 57.000 pond op.

Huddlestone had inmiddels de overstap naar Hull City gemaakt. Mede door blessureleed was hij bij Tottenham al enige tijd niet meer zeker van een basisplaats en het ambitieuze, net gepromoveerde, Hull betaalde graag meer dan vijf miljoen pond voor Huddlestone. Nu keert de middenvelder dus terug naar de stad waar het voor hem allemaal begon. ‘Ik was nog erg jong toen ik vertrok. Maar zelfs toen zei ik al dat ik op zeker moment hier terug wilde komen’, zegt Huddlestone op de clubwebsite van Derby County. ‘Gelukkig ben ik in de gelegenheid om nog op een hoog niveau te spelen en het is goed om terug te zijn. Mijn laatste wedstrijd voor Derby eindigde in een teleurstelling, maar ik ben nu terug om te proberen de club terug naar de Premier League te krijgen.’

Manager Gary Rowett voorziet voor Huddlestone een belangrijke rol, zowel op als naast het veld. De speler zelf denkt ook dat hij met zijn ervaring, ruim 500 wedstrijden als prof, zijn teamgenoten wat bij kan brengen. ‘Ik heb een hoop wedstrijden gespeeld de laatste jaren en onder diverse managers gewerkt. Daardoor heb ik op tactisch gebied kennis opgedaan waar ik eerder nooit over had nagedacht. Hopelijk kan ik mijn ervaring overbrengen. Als ik dit team op papier bekijk is het een goede groep spelers, een die absoluut om promotie zou moeten strijden dit jaar.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER