Aanstaande zondag; Derby Day. Ipswich Town vs. Norwich City. Naast de gebruikelijke drie punten en ‘bragging rights’ staat er voor de verliezer van deze pot nog iets op het spel; een crisis. De clubs uit East-Anglia zijn beide stroef uit de startblokken van het nieuwe Championship seizoen geschoten.

DOOR IPSWICHTOWNNL – CLUBWATCHER IPSWICH TOWN
Alle begin is moeilijk. Dat ervaart nieuwbakken Ipswich Town coach Paul Hurst aan den lijve. Tegen de verwachting in kreeg Hurst – door de verkoop van sterkhouders Webster, Waghorn & Garner – de mogelijkheid om de selectie direct naar zijn hand te zetten. Afgelopen zaterdag stonden acht van zijn negen zomeraanwinsten aan de aftrap. Stuk voor stuk afkomstig uit de Engelse derde en vierde divisie. Hurst kent deze lagere divisies als zijn broekzak. Vanuit de amateurs promoveerde hij met Grimsby Town naar The Football League om vervolgens in twaalf maanden League-One club Shrewsbury van degradatie naar kampioenskandidaat om te turnen.

Het seizoen is vijf wedstrijden en een traditionele vroege cup zeperd oud en Ipswich staat met twee punten op een weinig verdienstelijke laatste plaats. Dat zou reden tot paniek kunnen zijn als het spel en de omstandigheden niet in ogenschouw worden genomen. Veel van de gedane transfers kwamen pas de laatste dagen van het koopwindow tot stand en in vier van de vijf gespeelde wedstrijden deed Town zichzelf ernstig te kort of liep het tegen dubieuze arbitrale beslissingen aan. Hurst schaaft aan zijn eigen 4-2-3-1 systeem en legt blij vlagen al voetbal op de mat wat men zich in Ipswich enkel nog uit ver vervlogen tijden kon herinneren. De laatste drie wedstrijden waren tegen promotie kandidaten Aston Villa (1-1), Frank Lampards Derby County (2-0) & Sheffield Wednesday (2-1). Nimmer werd Ipswich overklast.

Natuurlijk, ook voor Hurst zijn de wetten van het moderne voetbal keihard. De zoveelste derby deceptie op rij zal ook de tot nu toe ijskoude Hurst buikpijn bezorgen. Aan de wal staan vele ‘be carefull what you wish for’ stuurlui de stembanden te smeren. Vooralsnog zijn dat vooral buitenstaanders die niet gehinderd worden door enige kennis van zaken. De supporters die jaren gekweld zijn door McCarthy’s ‘every point a prisoner’ voetbal staan vooralsnog vierkant achter de nieuwe man.

Afbeeldingsresultaat voor ipswich norwich

Gelukkig gaat het aan de andere kant van de A140 haast net zo slecht. In Norwich werd tijdens de eerste vijf wedstrijden het dubbele aantal punten behaald; vier. Enkel Preston werd verslagen en de tijd voor Duitse trainer Daniel Farke om te gaan presteren is aangebroken. In zijn eerste jaar als trainer eindigde Farke op een 14de plaats. Onder Ipswich. Gezien de salarishuishouding en parachuteleningen een ruimschootse teleurstelling. De Premier League inkomsten zijn dit jaar opgedroogd in Norwich al werd ster speler James Maddison nog voor 20 miljoen pond aan Leicester gesleten waardoor acute financiële problemen afgewend konden worden. Afgelopen weekend werd Norwich in eigen huis afgedroogd door een ijzersterk Leeds United (0-3). Dinsdag krabbelde de Kanaries weer enigszins overeind door de reserves van Cardiff te verslaan (1-3) in de Carabao Cup.

Speciale aandacht zal er zondag zijn voor Norwich spits Jordan Rhodes. Rhodes doorliep de jeugdopleiding van Ipswich voordat hij door dictator Roy Keane verbannen werd. Het bleek een van de vele fantastische beslissingen van Keane in zijn Ipswich tijdperk. Rhodes vond aansluiting bij Hudderfield Town en jaagde daar drie jaar lang uit alle hoeken en standen ballen in de winkelhaak voordat hij voor een fortuin naar Blackburn verhuisde. In 2013 verklaarde Rhodes nog zijn liefde voor Ipswich maar het lijkt sterk dat deze band nog sterk genoeg is om de derby haat te weerstaan.

Afbeeldingsresultaat voor ipswich norwich

De derby lijkt een potentieel kantelpunt voor de kemphanen uit East-Anglia, zeker omdat een nederlaag twee weken lang door blijft sudderen door de aansluitende interland periode. Voor alweer het zoveelste jaar op rij gaan wij er zondag bij zijn op Portman Road. Omdat de wedstrijd voor het eerst in jaren niet Live op TV komt mogen we hopen op een praktisch uitverkocht huis. Na bijna een decennium verstoken te zijn gebleven van een derby scalp zal een overwinningsfeest aan Ipswich zijde epische proporties aannemen. Wij hebben de maandag alvast vrij genomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER