Door Jan-Arie Lievaart – Clubwatcher Barnsley
Wie de fans van Barnsley bij aanvang van het afgelopen seizoen een 14e plaats op de ranglijst zou hebben toebedeeld, zou direct de vraag krijgen; ,,Waar kan ik tekenen?” The Tykes waren namelijk redelijk verrassend gepromoveerd door de play-off finale winst op Millwall (3-1 op Wembley) en mochten hierdoor na 2 jaar afwezigheid weer hun opwachting maken op het 2e niveau van Engeland.

Toch is de 14e plek op de eindrangschikking er eentje met een bijsmaak voor iedereen die Barnsley een warm hart toedraagt. Na een zeer sterke 1e seizoenshelft (9e plaats) werden namelijk gedurende de transferwindow van januari 2017 James Bree (verdediger) en Conor Hourihane (middenvelder) weggekocht door Aston Villa, terwijl aanvaller Sam Winnall de overstap maakte naar Sheffield Wednesday. Als vanzelfsprekend kon de ploeg de prestaties van voor de winter niet evenaren en zakte weg op de ranglijst.

Sam Winnall kreeg bij zijn terugkeer op Oakwell een varken naar zijn hoofd geslingerd.

Barnsley is een club met een van de laagste begrotingen van de Championship en hierdoor gedwongen om ieder fatsoenlijk bod op spelers serieus te overwegen. De keuze is gemaakt voor het voeren van een financieel gezond beleid waarbij een mix van jong talent en het huren van spelers met de nodige ervaring en kwaliteit de speerpunten zijn.

Een zeer belangrijke rol hierin is weggelegd voor de relatief jonge coach, Paul Heckingbottom (‘Hecky’), een local die is opgegroeid nabij Barnsley en van 2006 tot 2008 ook al als speler actief was voor de club.
Heckingbottom (40), begonnen bij de club als jeugd- en ontwikkelingstrainer, heeft in 2016 de stap gemaakt naar het 1e elftal en velen dichten hem een grote toekomst toe als head coach binnen het Engelse voetbal. Dit baseert men op de prestaties die er onder zijn leiding al zijn geleverd (winst Johnstone Paint Trophy en promotie/behoud Championship), zijn werkethos en zijn visie op voetbal in het algemeen. Maar eerst bouwen aan een nieuw, representatief elftal met Barnsley is het credo.

Er is al afscheid genomen van maar liefst 10 spelers en aanvoerder Marc Roberts heeft de overstap gemaakt naar het Birmingham City van Harry Redknapp. Hier tegenover staat de (voorlopige) komst van een 6-tal spelers voor de bescheiden som van £ 2,850,000, een zakcentje in het hedendaagse Championship voetbal.

De komende weken worden dus zeer belangrijk en waarschijnlijk al bepalend voor het uiteindelijke verloop van het seizoen. Op dit moment kan Barnsley amper een representatief elftal op de been brengen met maar 1(!) aanvaller binnen de selectie, dit resulteerde tot nu toe in een 3-3 gelijkspel tegen Guiseley (National League) en een 2-1 verlies bij Grimsby Town (League Two), oefenwedstrijden waar beroep moest worden gedaan op spelers uit de eigen jeugdopleiding.
De bookmakers zijn eensgezind over het lot van Barnsley, want na Burton Albion zijn The Tykes de topfavoriet om dit seizoen te degraderen naar League One.

Het zal zeer interessant zijn om te zien of ‘Hecky’ zijn team op tijd kan klaarstomen voor de loodzware Championship. Zeker de beladen derby’s tegen Leeds United, Sheffield Wednesday en Sheffield United worden door de fans reikhalzend tegemoet gezien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER