De nieuwe manager van Norwich City; Daniel Farke

DOOR ARIE VAN VELDHOVEN – CLUBWATCHER NORWICH CITY
Wat gaat het dit seizoen worden voor het Duits getinte Norwich City? De club uit het Oosten van Engeland heeft een grondige renovatie ondergaan en wie weet hoe dit zal uitpakken mag zijn vinger opsteken. Na de degradatie uit de Premier League in 2016 wilden The Canaries zo snel mogelijk weer terugkeren naar het hoogste niveau.

De club schurkte enkele maanden tegen een Play Off plaats aan maar finishte uiteindelijk teleurstellend als achtste, precies ook het aantal seizoenen dat City in de Premier League actief is geweest. In het oprichtingsseizoen stond de club uit Norfolk onder leiding van Mike Walker enkele speeldagen voor het competitieslot zelfs nog bovenaan de ranglijst maar diende achter kampioen Manchester United en Aston Villa uiteindelijk genoegen te nemen met een derde plek. Een seizoen later baarde Norwich opzien in Europa door Bayern München in de tweede ronde van de UEFA Cup (voorloper van de huidige Europa League) klop te geven. Op de knappe 1-2 triomf in Duitsland volgde een 1-1 gelijk spel op Carrow Road wat genoeg was voor plaatsing voor de derde ronde waarin het Italiaanse Internazionale met Dennis Bergkamp en Wim Jonk in de gelederen te sterk bleek. De uiteindelijke Cup winnaar won beide duels met 1-0. In de eerste ronde schakelde Norwich City overigens nog Vitesse uit (3-0, 0-0).

Norwich supporters in Milaan (1993)

De goede herinneringen aan onze Oosterburen speelden wellicht een rol bij de aanstelling van Daniel Farke. De Duitster was vorig seizoen nog trainer van het tweede elftal van Borussia Dortmund, waar hij de opvolger was van huidige succestrainer bij Huddersfield Town David Wagner. In het kielzog van Farke staken ook zijn assistent Edmund Riemer en enkele aangekochte landgenoten het kanaal over. Nadat Alex Neil in Mmart nog zijn congé had gekregen en ook zijn opvolger Alan Irvine de club niet op het Premier League spoor kreeg is het nu de beurt aan Farke om het felbegeerde ticket richting het walhalla van het Engelse voetbal te grijpen. Het gedurfde aanvalsspel en uitstekende defensie van de reserves van Dortmund waren voor Norwich’ Sporting Director Stuart Webber belangrijke aspecten om eens een praatje met Farke te maken.

Een goede verdediging begint voorin maar Farke wil toch eerst zijn laatste lijn versterken. Het bleek het vorige voetbaljaargang namelijk de achilleshiel van de geel/groenen. Met 85 doelpunten was Norwich City samen met kampioen Newcastle United en Fulham het productiefst, de 69(!) tegentreffers, alleen Nottingham Forrest (72) en degradant Rotterham United FC (98) incasseerden er meer, voorkwamen een topklassering.

Hoewel Farke eerst zijn laatste lijn wil versterken zal er mogelijk ook voorin het één en ander gaan veranderen. Van de drie topschutters over het voorbije seizoen is Jacob Murphy (9 treffers) reeds verkocht aan Newcastle United en staan ook Nelson Oliveira (11) en Cameron Jerome (16 goals) in de belangstelling van andere clubs. De transfermarkt is nog een paar weken geopend, de geruchten zullen dus nog wel even voortduren maar Farke is met zijn manschappen al wel goed begonnen.

De intensieve trainingsstage in Duitsland waar vooral ook veel aan het fysiek werd gewerkt, sloten de The Canaries af met een 1-3 overwinning op de sterke Tweede Bundesliga club Armania Bielefeld terwijl eerder in de week het naar hetzelfde niveau gepromoveerde MSV Duisburg al met 0-2 was verslagen. Farke lijkt bovendien te opteren voor meerdere systemen.

Norwich zal ongetwijfeld weer moeilijk te verslaan zijn, en als het zelf wat handiger wordt in het verdedigen van de voorsprong moet een Play-Off plaats tot de mogelijkheden horen. Zaak is wel dat Farke de zaakjes op tijd op orde heeft anders zou het wel eens een moeizaam seizoen kunnen gaan worden. En zal de aanwezigheid van een continent Duitsers mogelijk voor tweespalt gaan zorgen? Veel zal afhangen van de resultaten. We zijn benieuwd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER