Komende zondag (13.00uur) staat de ‘East Anglian Derby’ tussen Ipswich Town en Norwich City op het programma. Onze Ipswich Town-watcher blikt vooruit op deze prachtige derby;

Op 22 oktober staat de 143ste derby tussen Ipswich Town & Norwich City op de rol. Met de auto ben je ruim een uur onderweg tussen beide steden maar als je in de bierbuik van Engeland woont is dat een steenworp afstand. Natuurlijk, Colchester is dichterbij maar niemand in Ipswich neemt Colchester United serieus. Terecht natuurlijk als je Layer Road inruilt voor een blok beton die het stadion van Fortuna Sittard op Hillsborough doet lijken.

Het is kwaad kersen eten voor Ipswich in de recente edities van de East Anglian Derby. We moeten terug tot 19 april 2009 om de laatste overwinning van de Tractor Boys te noteren (3-2). Een derby waarin niemand minder dan Giovani dos Santos scoorde voor Town. Ipswich stuntte destijds door de ex speler van Barcelona twee maanden van Tottenham te huren. Dos Santos lachte om het niveau van de Championship en schoot er – puur voor de gezelligheid, zou van der Gijp zeggen – vier tegen de touwen in zijn acht wedstrijden in het blauwwit. Het waren de hoogtijdagen in de carrière van Pim Balkestein. De Nederlandse verdediger van Ipswich zakte na dit seizoen snel door de Engelse en Nederlandse divisies heen en speelt momenteel op 31 jarige leeft voor de Treffers uit Groesbeek.

De laatste acht edities van de derby leverde nooit de volle winst op voor Ipswich waarbij de moeder aller derby’s – Farmageddon, de halve finale in de Championship play-offs van 2015 – het meeste pijn deed. Door een beroerde vakantieplanning dobberde ik in mei 2015 op de Thaise River Kwai in een drijvend back to basic hotel. Ik moest die dag drie olifanten op elkaar stapelen om de updates per SMS te kunnen ontvangen (1-1). Een week later vond ik een vuige Thais kroeg waar ik op een scherm ter grote van een Gameboy Ipswich een puike eerste helft op de mat zag leggen. Vijf minuten na rust ging het echter lelijk mis tijdens de return. Keeper Bialkowski werd omspeeld maar de speler van Norwich zag kans om het doel – leger dan de prijzenkast van Norwich City – te missen en de bal op de hand Christophe Berra te schieten. Pingel. Rood. Hoewel Town nog miraculeus de 1-1 wist te maken en mij een hoofdwond van enige proporties bezorgde door een te laag Thais plafond was er geen houden aan en gingen de Budgies naar Wembley (3-1) waar ze promoveerden.

Nathan Redmond was met 2 doelpunten de hoofdrolspeler bij Norwich City in de halve finale van de play-offs (2015)

Vroeger werden derby’s op tweede kerstdag gespeelt. Om 3 uur. Dat kan volgens de autoriteiten tegenwoordig niet meer. De laatste edities zijn steevast op zondagmiddag om 12:00 uur. Een tijdstip waarop ik door de bocht genomen niet op mijn best ben. Hoewel de East Anglian Derby op alle lijsten in de top vijf van Engelse voetbal rivaliteiten staat is die maatregel overdreven. Beide clubs hebben geen beruchte harde kernen en buiten een handvol arrestaties voor onbenulligheden verloopt een Derby Day in Ipswich meestal relatief rustig.

Onderschat door het gebrek aan zinloos geweld de intensiteit van de Derby niet. De strijd tussen genootschappen Suffolk en Norfolk is een felle. In het gigantische gebied tussen beide steden telt de komende week alleen of je blauwwit of geelgroen bent. Vanuit Ipswich zijde is er in zo’n week speciale aandacht voor Delia Smith. De Engelse TV kok vierde in haar jongere jaren de successen met Ipswich maar is tegenwoordig aandeelhoudster bij de vijand en kan dus altijd rekenen op flinke portie weinig vlijende aandacht rondom Derby Day. Tijdens de editie van afgelopen februari maakte popster Ed Sheeran zich onsterfelijk in Ipswich door de meest gehate Norwich speler aller tijden – Grant Holt – te fotobommen.

Voor Ipswich wordt een overwinning in de derby langzamerhand een must. Hoewel het aantal derby overwinningen overall – 60 x winst vs. 57 x verlies – voorlopig nog in het voordeel van de mannen van McCarthy is moet de huidige reeks gebroken worden. Norwich City haalde de afgelopen jaren kapitalen TV geld op in de Premier League en geniet nog altijd van parachute leningen die het totale transferbudget van Ipswich in tienvoud overstijgen. Dit jaar staat Town er op voorhand echter beter op dan vorige jaren. Vraag is alleen welk Ipswich de 22ste op komt dagen. Het Ipswich dat onlangs een galavoorstelling gaf tegen Sunderland (5-2) of hetzelfde Ipswich dat vier dagen later geen bal naar de juiste kleur gespeeld kreeg tegen Bristol City (1-2). Supporters hunkeren naar een derby weekend waarin eindelijk weer ‘The Ipswich Blues’ gezongen kan worden. Uit volle borst:
“I never felt more like singin’ The Blues, when Ipswich WIN, and Norwich LOSE, oh Ipswich, you got me singing The Blues”

LAAT EEN REACTIE ACHTER