Yanic Wildschut

Het zijn spannende tijden voor Yanic Wildschut. De 24-jarige aanvaller staat sinds de zomer van 2014 onder contract bij Middlesbrough, dat hem in oktober voor 3 maanden uitleende aan Wigan Athletic, uitkomend in de League One. Nu, zo’n 2 weken voordat hij terugkeert naar ‘Boro’, is nog altijd onbekend waar zijn toekomst ligt. Wildschut voelt zich in ieder geval op z’n plek in Engeland. ‘Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze om naar Engeland te gaan’.

Nadat Wildschut bij Ajax voor verschillende jeugdteams uitkwam, koos hij in 2010 voor een overstap naar FC Zwolle, op dat moment actief in de Jupiler League. In zijn eerste profseizoen maakte de snelle vleugelaanvaller indruk en verdiende daarmee een transfer naar de Eredivisie, waar hij voor VVV Venlo tekende. Ook bij de Limburgse club liet hij door middel van zijn snelheid en passeerbewegingen zijn waarde blijken. Het was in deze periode dat de clubs uit Engeland al interesse in hem toonden. “Middlesbrough liet merken in mij geïnteresseerd te zijn, maar ik vond een overstap naar het buitenland nog te vroeg”. Wildschut verruilde VVV Venlo na twee seizoenen in voor sc Heerenveen, waar Marco van Basten op dat moment de trainer was. Zijn verblijf in Friesland werd echter geen succes en na de winterstop werd hij verhuurd aan ADO Den Haag. Aan het eind van het seizoen 2013/2014 bleek Middlesbrough de geboren Amsterdammer nog niet vergeten te zijn, wat resulteerde in het tekenen van een tweejarige verbintenis bij de Noord-Engelse club.

Yanic Wildschut
Yanic Wildschut in het shirt van VVV-Veno

Middlesbrough
In zijn eerste seizoen bij Middlesbrough was Wildschut goed voor 2 goals in 11 wedstrijden, maar zat hij het merendeel van het seizoen op de bank. De eerste drie competitiewedstrijden van dit seizoen zat Wildschut zelfs niet bij de selectie, maar kreeg hij in de thuiswedstrijd tegen Bristol City een kans van manager Aitor Karanka in de basis. Een succes werd dit echter niet. De wedstrijd werd met 0-1 verloren en de Nederlander kwam na de rust niet meer terug het veld op. Middlesbrough wist vervolgens zonder Wildschut 5 keer op rij te winnen, dus veel reden om te wisselen was er voor Karanka dan ook niet.

Yanic Wildschut
Wildschut tekende in de zomer van 2013 een contract bij Middlesbrough

Stap naar Wigan
Wildschut moest het vooral van optredens in de League Cup hebben en op 1 oktober 2015 werd bekend dat hij voor 3 maanden verhuurd zou worden aan Wigan Athletic, uitkomend in de League One. En die stap is goed bevallen. “Eerlijk gezegd had ik voorafgaand wel mijn twijfels, omdat het toch een niveau lager is dan de Championship waarin Middlesbrough op dit moment actief is”. Een overstap naar Wigan stond daarom eigenlijk niet in de planning van Wildschut. “Ik was op zoek naar een club uitkomend in de Championship, maar omdat ik vorig seizoen niet veel tot spelen ben gekomen, wisten de clubs nog niet wat ik in mijn mars had. Ik hoop dat dat na dit seizoen anders is”. Zijn huurovereenkomst bij Wigan loopt contractueel tot 1 januari 2016. “In principe ga ik dan weer terug naar Middlesbrough. Ik heb zelf nog geen idee wat er dan gaat gebeuren. Allereerst zal ik met Aitor Karanka (trainer Middlesbrough) en Gary Caldwell (trainer Wigan Athletic) om de tafel gaan zitten om deze periode te evalueren”. Duidelijk is wel dat Wildschut in deze korte periode indruk heeft gemaakt bij ‘The Latics’. “Wigan wilt me graag langer behouden, alleen heb ik daar in eerste instantie weinig over te zeggen. Ik sta onder contract bij Middlesbrough, dus zij bepalen of ik eventueel terug moet keren”. Wildschut staat zelf op positief tegenover een langer verblijf bij Wigan Athletic. “Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. De trainer heeft vertrouwen in mij en ik kom veel aan spelen toe. Daarnaast laat ik mijn waarde zien voor de club door mijn goals en dreiging.”


                                                       De eerste goal van Wildschut in dienst van Wigan Athletic (3-2 winst tegen Crewe Alexandra)

Aitor Karanka
Het was de voormalig Spaans international Aitor Karanka die Yanic Wildschut destijds naar Engeland haalde, en ondanks dat Wildschut tot nu toe weinig aan spelen toe komt en momenteel verhuurd is aan Wigan Athletic is zijn verstandhouding met Karanka nog altijd goed. “Elke trainer is anders, maar ik heb geen problemen met Aitor Karanka. Voordat ik verhuurd werd zei de manager dat hij en de club veel vertrouwen in mij hebben, maar dat ik wedstrijden nodig heb om mezelf te kunnen ontwikkelen. Het is daarom  aan mij om mijn kwaliteiten te laten zien en hopelijk kan ik bewijzen dat ik een echte kans verdien bij ‘Boro’. Wigan is een geweldige club, maar desondanks zou ik graag in de Championship spelen in plaats van League One.”

Aitor Karanka
Aitor Karanka, de Spaanse manager van Middlesbrough

Voetballen in de Championship
Want voetballen in de Championship, dat is voor Yanic Wildschut iets speciaals. “Het grootste verschil met Nederland is de beleving. Hoe hier naar een wedstrijd wordt toegeleefd is een wereld van verschil met de Eredivisie. Daarnaast is hier altijd respect voor elkaar. Hoe fans van verschillende clubs met elkaar omgaan, zowel voor als na de wedstrijd, is iets wat je in Nederland niet ziet.” Daarnaast vind Wildschut dat er nauwelijks een niveauverschil is tussen de Championship en de Eredivisie. “Ik vind zelfs dat het niveau in de Championship over het algemeen hoger ligt dan in de Eredivisie. Op Ajax, PSV en Feyenoord na zie ik geen teams die beter zijn dan Middlesbrough, Derby County, Hull City of Brighton. Het voelt voor mij of ik wekelijks topwedstrijden moet spelen en dat gevoel is heerlijk.” Ook qua sfeer heeft de Championship volgens Wildschut een streepje voor op de Eredivisie. “Fanatieke supporters, die 90 minuten lang jou en de club aanmoedigen, zowel in uit- als in thuiswedstrijden. Prachtig!” Wellicht een beetje een gekleurde mening, maar Wildschut vind de fans van Boro ook de beste fans in de Championship. “De fans van ‘Boro’ reizen ons altijd met een grote achterban overal achterna. Zij blijven ons altijd steunen, in goede en in slechte tijden en dat is wat ik zo mooi vind van deze supporters.”

Yanic Wildschut
Wildschut: “Ik vind dat het niveau in de Championship over het algemeen hoger ligt dan in de Eredivisie.”

Hoogtepunten in Engeland
Wildschut heeft al vele mooie momenten meegemaakt tijdens zijn periode in Engeland, maar als hij een hoogtepunt mag uitlichten is het toch wel de Play-Off Finale tegen Norwich City voor promotie naar de Premier League aan het eind van het vorige seizoen (2014/2015). “Ik zat die dag helaas niet bij de selectie, maar het was een dag die me altijd bij zal blijven. 80.000 uitzinnige supporters op Wembley, waarvan de ene helft gekleurd met het rood van Middlesbrough en de andere helft met het groen-geel van Norwich City. Helaas verloren we de wedstrijd met 2-0, maar de sfeer, het stadion en alles wat er bij kwam kijken was prachtig. Wembley vind ik dan ook het mooiste stadion waar ik tot nu toe ben geweest.” Ook de uitwedstrijd op Anfield Road tegen Liverpool voor de League Cup zal de Nederlander niet snel vergeten. “Anfield Road is het mooiste stadion waar ik zelf heb gespeeld. In de 76e minuut mocht ik invallen, maar bleken we pas na penalty’s de mindere.”

Yanic Wildschut
De vleugelaanvaller in actie met Sakho tijdens de verloren bekerwedstrijd tegen Liverpool

Nederlanders
Yanic Wildschut is momenteel zeker niet de enige speler die bij een club uit de Championship onder contract staat. Op dit moment verdienen 12 andere Nederlanders hun brood als voetballer in de Championship en is Jimmy Floyd Hasselbaink manager van Queens Park Rangers. Toch valt niet te ontkennen dat vele Nederlanders tot nu geen onuitwisbare indruk hebben achtergelaten bij hun club. Volgens Wildschut komt dat ook door het type spel dat gespeeld word in de Championship. “Uiteraard zijn er situaties waarbij spelers pech hebben dat het team goed draait of dat de trainer die jou gehaald heeft wordt ontslagen. Maar ook de manier van spelen is hier heel anders. Het spel is veel sneller en harder in vergelijking met de Eredivisie. Je kan geen seconde verslappen en dat blijkt voor veel spelers moeilijk vol te houden. Soms zie je overtredingen voorbij komen waarbij je in Nederland een rode kaart krijgt terwijl ze hier gewoon doorspelen. Daarnaast zijn de Nederlandse spelers vaak technisch vaardig en kunnen goed voetballen, maar dat betekent niet dat je automatisch in Engeland goed uit de verf komt.” Contact met andere Nederlanders heeft Yanic Wildschut niet tot nauwelijks. “Je komt natuurlijk wel eens landgenoten tegen bij wedstrijden, en dan maak je een praatje maar daar blijft het vaak wel bij. Iedereen zit verspreid over het land, werken hard aan hun carrière, of zijn thuis bij familie.”

Yanic Wildschut
Wildschut: “Nederlandse spelers zijn vaak technisch vaardig, maar in Engeland worden er andere dingen gevraagd.”

Op z’n plek in Engeland
De nog maar 24-jarige Yanic Wildschut voelt zich inmiddels helemaal op z’n plek in Engeland en ziet daar ook zijn toekomst. Hij voelt zelf dat de komende jaren belangrijk worden in zijn voetballoopbaan. “Ik denk dat ik nu pas kan zeggen dat ik echt aan de Engelse speelstijl gewend ben. Ik weet dat er in de voetballerij geen zekerheden bestaan, maar ik denk dat ik voorlopig nog in Engeland zal spelen. Nu ik weet wat er nodig is om te slagen in het Engelse voetbal, heb ik er vertrouwen in dat ik alleen maar beter ga spelen. Ik heb te lang op de bank gezeten en nu ik me weer eindelijk kan bewijzen door te spelen, weet ik dat ik minuten moet blijven maken om nog beter te worden. Dit gaat niet lukken wanneer ik op de bank of tribune zit. Kortom, ik denk dat mijn beste jaren nog gaan komen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER